Kandidaten Europese verkiezingen debatteren op 14 mei over lokale thema´s

Met dank overgenomen van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) i, gepubliceerd op woensdag 15 april 2009.

Nederlandse kandidaten voor de Europese verkiezingen gaan donderdag 14 mei met gemeentebestuurders debatteren over lokale onderwerpen. Gemeentebestuurders en ambtenaren die geïnteresseerd zijn in de lokale politiek en Europa, kunnen zich hiervoor aanmelden.

Op 4 juni zijn er weer verkiezingen voor het Europees Parlement i. Europees recht en beleid raken steeds meer de beleidsvrijheid van gemeenten. Bovendien wordt zo´n 60 procent van de Europese regelgeving door lokale bestuurders uitgevoerd.

Het is dus logisch dat Europese bestuurders actief met gemeenten in debat gaan. Het debat op 14 mei biedt een voorproefje.

Thema´s

Het debat is georganiseerd rondom drie thema´s.

Immigratie en integratie en de Lissabonstrategie

De Europese Unie i wil kennisimmigratie stimuleren. Maar het zijn de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de integratie van deze nieuwkomers in de Nederlandse maatschappij. Klimaatveranderingen, duurzaamheid en de economische crisis Grensoverschrijdende samenwerking en problemen (drugs en veiligheid)

Veel gemeenten hebben grensoverschrijdende projecten. Limburg en Groningen kijken niet meer naar de Randstad, maar naar hun buurregio’s over de grens.

Deelnemers

De volgende kandidaten doen mee aan het debat:

Thijs Berman i (lijsttrekker PvdA) Wim van de Camp i (lijsttrekker CDA) Hans van Baalen i (lijsttrekker VVD) Gerben Jan Gerbrandy i (D66) Ruud van Eijle (ChristenUnie/SGP) Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren)

Organisatie

De VNG i organiseert het debat samen met de gemeente Den Haag, het Europa Direct Centrum Den Haag en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie i in Nederland.

Plaats en datum

Het debat vindt plaats op 14 mei vanaf 20.00 uur in het Novotel in Den Haag.

Aanmelden

Website CS