Albanië en Kroatië lid van de NAVO
Brussel - Sinds gisteren zijn Albanië en Kroatië officieel lid van de NAVO. De ambassadeurs van de twee landen dienden tijdens een plechtige bijeenkomst in Washington de toetredingsdocumenten in. Hiermee telt de NAVO nu 28 leden.
Aanvankelijk was het nog onduidelijk of Kroatië wel lid kon worden, omdat Slovenië bezwaren had vanwege een grensgeschil met het buurland. Maar op het laatste moment ging Slovenië toch akkoord. De Slovenen liggen nog wel dwars bij de toetredingsonderhandelingen van Kroatië met de Europese Unie i. De Europese Commissie i besloot gisteren nog een bespreking met de twee landen af te blazen, omdat Kroatië niet had gereageerd op een bemiddelingsvoorstel van Brussel.
De twee nieuwe leden zullen op de NAVO-top, die morgen begint, officieel worden verwelkomd. Beide landen hebben er hard aan getrokken om te voldoen aan de voorwaarden van het bondgenootschap wat betreft democratie en militaire hervorming, aldus een woordvoerder van de NAVO.
Symbolische betekenis
Voor de NAVO heeft vooral de toetreding van de voormalige Joegoslavische deelrepubliek Kroatië een belangrijke symbolische betekenis. Begin jaren negentig woedde er in het uiteenvallende Joegoslavië nog een bloedige oorlog tussen Kroatië en Servië.
Maar voor de andere Balkanlanden zien de kansen om lid te worden van het bondgenootschap er minder gunstig uit. Macedonië zou graag toetreden, maar stuit op een veto van Griekenland, dat bezwaar heeft tegen de naam van het land. De Grieken vrezen dat de voormalige Joegoslavische staat aanspraken zal maken op het noorden van Griekenland, dat dezelfde naam draagt.
Ook andere landen, zoals Georgië en Oekraïne, zullen voorlopig nog wel een tijd in de wachtkamer moeten blijven. Vooral de vorige Amerikaanse regering was erop gebrand Georgië en Oekraïne zo snel mogelijk bij de NAVO te halen, maar op de NAVO-top van vorig jaar in Boekarest bleef het bij de belofte dat zij in de toekomst lid mogen worden.
Onder druk van landen als Duitsland, Nederland en Frankrijk zag de NAVO ervan af de twee landen tot het Membership Action Plan, een soort kandidaten-lidmaatschap, toe te laten.
Uitbreidingsvermoeidheid
Net als bij de EU valt ook onder de NAVO-leden een zekere uitbreidingsvermoeidheid waar te nemen. Veel landen betwijfelen ook of Georgië en Oekraïne wel klaar zijn voor de status van kandidaat-lid.
Bij Duitsland speelt ook mee dat Berlijn er weinig voor voelt om Moskou tegen de haren in te strijken. De oorlog tussen Georgië en Rusland van vorig jaar kon dit sentiment enkel versterken.
Bron: de Volkskrant