Europees Parlement wil strengere wetgeving om gat ozonlaag te dichten
Verscherpte EU-wetgeving moet bijdragen aan het dichtmaken van het gat in de ozonlaag
Herinner je je nog het gat in de ozonlaag? De ozonlaag beschermt het leven op aarde tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon. "Dankzij internationale maatregelen is het gebruik van ozonlaagaantastende stoffen sterk afgenomen maar het herstel van de ozonlaag verloopt traag," zegt het Nederlandse europarlementslid Hans Blokland i (Fractie Onafhankelijkheid/Democratie), rapporteur van een verslag over herziening van de wetgeving over stoffen die de ozonlaag afbreken.
Met het Protocol van Montreal uit 1987 werd een begin gemaakt met de geleidelijke ban van stoffen die de ozonlaag afbreken. Er bestaat een EU-regulering voor de uitvoering van het Protocol. Deze moet worden herzien voor aanpassing aan de laatste ontwikkelingen van het Protocol. Op dinsdagavond presenteert rapporteur Hans Blokland hierover een verslag. Wij stelden hem een paar vragen.
De ozonlaag
-
-Begin jaren 80 signaleerden wetenschappers een daling van de concentratie van ozon in de stratosfeer boven Antarctica die grote bekendheid kreeg als het "gat in de ozonlaag".
-
-Op zijn hoogtepunt – in het voorjaar aan het eind van de jaren 90 – was het gat in de ozonlaag rond de polen het grootst.
-
-De toename van UV-straling door de aangetaste ozonlaag heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de mens, bijvoorbeeld door meer gevallen van huidkanker en staar, en voor ecosystemen.
Wat is de toestand van de ozonlaag, hebben eerdere maatregelen al vruchten afgeworpen?
Het Protocol van Montreal wordt gezien als één van de meest succesvolle internationale milieuverdragen. De wereldwijde productie en het gebruik van ozonlaagaantastende stoffen is met 95% sterk afgenomen sinds topjaar 1988. Onderzoek toont verder aan dat de ozonlaag zich dankzij de regulerende maatregelen langzaam herstelt. De verwachtingen zijn nu dat de gemiddelde ozonconcentratie en de concentratie aan de Noordpool zich in 2050 zullen hebben hersteld en dat het gat in de ozonlaag boven Antarctica tussen 2060 en 2075 verdwenen zal zijn.
Welke concrete resultaten leveren de maatregelen op?
Wereldwijd zal de regulering die met het Protocol van Montreal is ingevoerd miljoenen gevallen van dodelijke huidkanker en tientallen miljoenen gevallen van niet-dodelijke huidkanker en staar voorkomen. Verder zal de regulering zorgen voor maar liefst 100 miljard ton minder CO2-uitstoot tussen 1990 en 2010. De stoffen die de ozonlaag afbreken hebben namelijk een hoog aardopwarmingspotentieel en veel van de stoffen zijn broeikasgassen.