Achterstand Hof voor mensenrechten 100.000 zaken

woensdag 18 maart 2009

STRAATSBURG (ANP) - De achterstand bij het Hof voor de Rechten van de Mens i is vorige maand de grens van 100.000 zaken gepasseerd. Dat is een toename van ruim 20.000 zaken vergeleken met een jaar eerder.

Dat zegt de Nederlandse rechter Egbert Myjer i bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof is de laatste rechtsinstantie waar 800 miljoen mensen kunnen klagen over 47 landen als het gaat om schendingen van mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting of het recht op een gezin.

Van de zaken die in behandeling zijn genomen, komt ruim een kwart (28 procent) uit Rusland, het grootste land dat is aangesloten bij het Hof. Daarna komen zaken tegen Turkije (11 procent), Roemenië (10 procent) en Oekraïne (9 procent). Tegen Nederland zijn slechts 344 zaken aanhangig.

Niet-ontvankelijk

Niet alle zaken leiden tot een vonnis. De rechters verklaren 90 procent van alle zaken niet-ontvankelijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat iemand klaagt over iets waarvan het Hof al eerder bepaalde dat het in orde is.

Van de circa 1600 vonnissen was er vorig jaar slechts een tegen Nederland. Dat was een vervolgzaak waarin alleen nog een schadevergoeding moest worden bepaald. Wel heeft de Nederlandse regering vorig jaar tien zaken geschikt. Zo kreeg een vreemdeling alsnog een verblijfsvergunning.

Topontmoeting

Het Hof zoekt naarstig naar manieren om de achterstand weg te werken. Een idee om minder rechters per zaak in te zetten, is eerder gesneuveld door tegenwerking van het Russische parlement. Dat weigerde in te stemmen, volgens sommigen uit vrees vaker veroordeeld te worden.

Wellicht dat de eenvoudiger werkwijze alsnog gaat gelden voor landen die daarmee akkoord gaan. Het Hof hoopt daarover volgend jaar in Zwitserland een topontmoeting van regeringsleiders of ministers te houden.

Successtory

Het groeiende aantal zaken en juristen bij het Hof zorgt ondertussen voor financiële zorgen bij de moederorganisatie Raad van Europa i. De organisatie moet nu voortdurend bezuinigen bij andere delen. Myjer: ,,Dat kan wel zijn, maar mensen hebben recht om te klagen bij het Hof. En in het verdrag staat dat de kosten worden betaald door de Raad van Europa.''

De rechter noemt het vijftigjarige Hof een successtory. Het heeft veel verbeteringen aangebracht. In Nederland is zo een einde gemaakt aan het overmatig gebruik van anonieme getuigen in strafzaken. En in ons land geldt nu de regel dat beide ouders de ouderlijke macht kunnen behouden na een echtscheiding. Vroeger was dat alleen de vader of de moeder.