Woensdag in de plenaire vergadering: terreur en economisch herstel
De vergaderdag ging van start met een minuut stilte als eerbetoon aan de slachtoffers van terrorisme, vijf jaar na de aanslagen in Madrid. Nadat het nieuws van de schietpartij op een school in Winnenden in Duitsland bekend raakte, stond het Parlement ook stil bij de slachtoffers van dat drama. In aanloop naar de Europese Raad i van regeringsleiders van volgende week debatteerden de leden over economisch herstel en werkgelegenheid.
Hans-Gert Pöttering i stond stil bij de recente aanvallen in Noord-Ierland en Sri Lanka die veel leed met zich hebben meegebracht. Hij noemde terrorisme een misdaad, een directe aanval op onze burgers wat nooit kan worden gerechtvaardigd.
Pöttering betuigde zijn deelneming met de families van de omgekomen schoolkinderen en leraren in Duitsland en hij herinnerde aan de slachtoffers van een ander schietincident in Alabama in de Verenigde Staten. Een minuut stilte werd in acht genomen.
Economisch herstel en werkgelegenheid
Tijdens het belangrijkste debat van de dag werden een economisch herstelprogramma, het werkgelegenheidsbeleid en maatregelen voor snellere financiering van regionale projecten besproken. De Portugese sociaaldemocrate, Elisa Ferreira i, stelde een verslag op over het Economisch Herstelprogramma. Zij vindt dat voor economisch herstel de lidstaten hun egoïsme moeten loslaten en solidariteit een nieuw elan moeten geven.
Om de werkgelegenheid aan te jagen, stelde de Zweedse sociaaldemocraat, Jan Andersson i, voor om meer dan 2% van het Bruto Binnenlands Product in herstelmaatregelen te investeren, in het bijzonder in onderwijs en training.
Een ander pakket maatregelen heeft als doel om meer en sneller geld in de economie te laten stromen door de procedures voor regionale projecten te vereenvoudigen en betalingen te versnellen De rapporteur, de Bulgaarse sociaaldemocraat Evgeni Kirilov i, steunde het voorstel maar riep met klem op dat deze maatregelen gepaard moeten gaan met een goede corruptiebestrijding.
Oproep aan regeringsleiders: geen economische scheidslijnen en meer groeneboordenbanen
De vicepremier van Tsjechië, Alexandr Vondra i, presenteerde de belangrijkste kwesties waar de leiders zich tijdens de top van 19 tot 20 maart over moeten buigen. De bekende huidige thema's: de economische crisis, het toezicht op de financiële sector, klimaatverandering en energiezekerheid zullen hoog op de agenda staan. Hij kondigde verder een speciale top over werkgelegenheid aan voor begin mei.
De leiders van de fracties riepen de regeringsleiders op om met resultaten te komen aangezien de crisis zich verdiept. De regeringsleiders moeten ook proberen om nieuwe economische scheidingslijnen - sommige lidstaten worden harder door de crisis geraakt dan andere - in Europa te voorkomen. Er werd ook gepleit voor het creëren van "groeneboordenbanen".
Voortgang van de drie kandidaat-lidstaten
De huidige voortgang van de kandidaat-lidstaten stond in de middag op de agenda. Er zijn momenteel drie kandidaat-lidstaten die zich allen in een compleet andere fase bevinden. De onderhandelingen met Kroatië zullen waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar worden afgerond.
Het hervormingsprogramma van Turkije staat nu al drie opeenvolgende jaren stil. Het Parlement roept de Turkse regering op om te bewijzen dat zij de politieke wil heeft om het hervormingsproces voort te zetten.
Met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zijn de onderhandelingen nog niet geopend. De leden vragen de Raad om hiervoor een datum vast te stellen. Skopje wordt gevraagd om het geschil met Griekenland over de naam van het land snel op te lossen.
Joegoslavië-tribunaal: leden vragen om verlenging van het mandaat met twee jaar
In de middag riepen de leden verder de Raad van Ministers i op om te onderzoeken of het mandaat van het Internationaal Straftribunaal voor voormalig Joegoslavië met twee jaar moet worden verlengd, en zo ja, om daar dan bij de VN voor te ijveren. De bedoeling is om hopelijk ook de laatste aangeklaagden, Ratko Mladi? en Goran Hadži?, door het Hof te laten berechten.