Europees Parlement debatteert over uitbreiding van de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 11 maart 2009, 13:30.

Het Parlement debatteert woensdagmiddag over de toetredingsonderhandelingen van Kroatië, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. De leden van de parlementaire commissie Buitenlandse zaken hopen dat de onderhandelingen met Kroatië eind dit jaar kunnen worden afgerond, zij zijn bezorgd over het teruglopende hervormingsproces in Turkije en vragen de Raad om een datum te noemen voor de start van de onderhandelingen met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

Kroatië: op de drempel van de EU

De parlementaire commissie Buitenlandse zaken stelt in het verslag over Kroatië overtuigd te zijn dat de toetredingsonderhandelingen in 2009 kunnen worden afgerond. De onderhandelingen begonnen in oktober 2005. Kroatië moet wel de inspanningen opvoeren om gevoelige kwesties aan te pakken inclusief misdaadbestrijding en corruptie. De commissie betreurt het dat een aantal bilaterale zaken (over land- en zeegrenzen met Slovenië) de onderhandelingen zo lang hebben opgehouden. De rapporteur van het verslag is de Oostenrijkse sociaaldemocraat Hannes Swoboda i.

Turkije : vertraging van het hervormingsproces

De onderhandelingen met Turkije gingen eveneens in oktober 2005 van start. De commissie is bezorgd om voor het derde opeenvolgende jaar ononderbroken vertraging van het hervormingsproces te zien. De Turkse overheid wordt opgeroepen om haar politieke wil te bewijzen om het hervormingsproces voort te zetten waar zij zich in 2005 toe verbonden heeft. Het verslag werd opgesteld door de Nederlandse christendemocrate Ria Oomen-Ruijten i.

Uitbreidingen

  • De Europese integratie begon met zes landen en minder dan 200 miljoen inwoners in de jaren vijftig.
  • Vijf uitbreidingen later hebben tot 27 lidstaten en een bevolking van bijna 500 miljoen geleid.
  • De EU staat open voor elk Europees land dat de democratische, politieke en economische criteria voor lidmaatschap vervult.
  • Bovendien moet de EU de nieuwe leden kunnen integreren.
  • Elke aanvraag voor lidmaatschap van een land wordt individueel beoordeeld: daarom kan het tempo van de onderhandelingen variëren.

De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië: nog geen startdatum onderhandelingen

In het verslag wordt de volledige steun voor het Europese perspectief van deze kandidaat-lidstaat herbevestigd. Het land is kandidaat-lidstaat sinds 2005. De commissie betreurt het dat de toetredingsonderhandelingen nog niet zijn begonnen en noemt dit een onhoudbare situatie met demotiverende gevolgen voor het land. Daarom vraagt de commissie de Raad om een begindatum in te stellen. Het land zelf wordt gevraagd om de nog te behandelen kwesties met zijn buren op te lossen (met inbegrip van het tweezijdige geschil met Griekenland over de naam Macedonië). De rapporteur is de Nederlander Erik Meijer i van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links.  

Andere Potentiële kandidaat-lidstaten

Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië en Kosovo hebben allemaal de belofte gekregen van het perspectief op EU-lidmaatschap als en wanneer zij er klaar voor zijn. Het debat over toekomstige uitbreiding brengt onvermijdelijk de discussie met zich mee over hoe groot de EU kan worden.

Verlenging van het mandaat van het Joegoslavië-tribunaal

Op woensdag is er ook een debat over een verslag dat de Raad vraagt om een mogelijke verlenging met twee jaar van het mandaat van het Joegoslavië-tribunaal te onderzoeken. Door deze verlenging kunnen hopelijk ook de laatste aangeklaagden, Ratko Mladi? en Goran Hadži?, door het Hof worden berecht. Het verslag is opgesteld door Annemie  Neyts-Uyttebroeck, een Belgisch lid van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa.

U kunt de debatten rechtstreeks volgen op woensdagmiddag vanaf 15.00 uur via EP Live. Op donderdag wordt er over de verslagen gestemd.