Vragen over voorgenomen snellere financiering van regionale projecten voor economisch herstel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 9 maart 2009, 13:24.

Deze week zullen de parlementsleden stemmen over maatregelen voor een snellere, flexibelere financiering voor regionale projecten. Het doel is om een tijdige impuls aan de economie te geven en om steun te verlenen "vooral aan de mensen die door de crisis zijn geraakt". Wij stelden een paar vragen aan de rapporteur, de Bulgaar Evgeni Kirilov, over de doeltreffendheid van deze maatregelen en hoe - in het licht van een vergrootte geldstroom - corruptie kan worden vermeden.

Welke maatregelen worden voorgesteld?

De veranderingen trachten investering op nationaal en regionaal niveau te versnellen, door de toegang tot subsidies te vereenvoudigen - vooral om mensen te steunen die door de crisis zijn geraakt - en door het verhogen van de beschikbaarheid van financiering voor Kleine en Middelgrote Ondernemingen. De maatregelen behelzen vereenvoudigde procedures, vergoeding op grond van vaste bedragen en versnelde terugbetaling van uitgaven.

Waarom worden deze maatregelen juist nu voorgesteld?

Als gevolg van de economische vertraging. Wij zijn echter al sinds lange tijd in gesprek met de Europese Commissie over het transparanter maken van het hele proces.

Hoe kan Europa, gezien de naar verhouding gering omvang van de begroting van de EU, een efficiënte kracht zijn om de situatie te herstellen?

Wij spreken over een serieus bedrag van 347 miljard euro voor de periode van zeven jaar in het kader van het regionale beleid en een groot deel zal in de echte economie worden geïnvesteerd. Wij weten dat sommige projecten momenteel moeilijkheden hebben om geld van banken te krijgen, dus de voorgestelde maatregelen zullen de toegang tot financiering van de projecten vergemakkelijken.

Citaat.

Minder bureaucratie betekent minder corruptie omdat het proces transparanter wordt.

Evgeni Kirilov

Wanneer zullen deze maatregelen voor het eerst van kracht zijn?

Wij verwachten dat de Raad deze maatregelen in maart zal goedkeuren. Het effect zou dit jaar gevoeld moeten worden, ik zou zelfs willen zeggen: tegen het midden van dit jaar. Deze maatregelen zijn een hulpmiddel op korte termijn maar wij hopen dat de voordelen langer zullen doorwerken en zullen bijdragen tot diepere en structurele hervormingen op lange termijn.

Hoe kan er voor worden gezorgd dat deze vergrootte geldstroom niet tot corruptie zal leiden?

Minder bureaucratie betekent niet minder controle op de besteding van het geld van de burger. We moeten deze kwestie aanpakken omdat het duidelijk om grote bedragen gaat en in elk land zijn er negatieve voorbeelden. Vereenvoudiging zou tot betere controleresultaten moeten leiden. Des te minder bureaucratie, des te minder corruptie. Minder bureaucratie betekent minder corruptie omdat het proces transparanter wordt.

Wat tot slot werkelijk van belang is in tijden van crisis, is ons voornaamste doel om de sociale standaard voor Europese burgers te handhaven en tegelijkertijd ondernemingen - vooral kleine - te helpen om te concurreren, te groeien en banen te creëren. Wij zouden Europese solidariteit moeten tonen en samenhang tussen de lidstaten omdat wij enkel gezamenlijk uit deze opdoemende crisis kunnen komen.

De sociaaldemocraat Evgeni Kirilov is ondervoorzitter van de parlementaire commissie Regionale ontwikkeling. Woensdagochtend wordt over zijn verslag "Cohesiebeleid: investeren in de reële economie" gedebatteerd. Voor een aantal wetgevende maatregelen moet een verordening worden veranderd. De Raad zal zich daar deze maand over uitspreken. De maatregelen maken deel uit van het Europees Economisch Herstelprogramma.