Hillary Clinton ontmoet jongeren in het Parlement
De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Hillary Clinton i kreeg een warm welkom van honderden jongeren uit Europa en de Verenigde Staten
Overige beschikbare foto's :
De atmosfeer was vanochtend in het Parlement i elektrisch geladen toen 800 enthousiaste jonge Europeanen op de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Hillary Clinton, wachtten. Het doel was een discussie over de toekomst met de volgende generatie Europeanen. Niemand wilde het missen: sommigen deelden zelfs een stoel. De aanwezigen en anderen die de gebeurtenis rechtstreeks via internet volgden, hadden de kans om Clinton over verschillende kwesties vragen te stellen.
Voorzitter Hans-Gert Pöttering i gaf Clinton een warm welkom "In deze kritieke tijden hebben wij leiders met visie, met volharding en ervaring nodig en ik ben van oordeel, mevrouw, dat u een dergelijke leider bent." De VS toont ook "hoe een verenigd en vrij continent meer kan zijn dan de som van zijn delen".
Clinton zei dat Europa vandaag de dag door velen wordt gezien als een mirakel aangezien zij "één van haar langste periodes van vrede kent sinds de tijd van de Romeinen". Voordat zij aan de beantwoording van de vragen begon, liet Clinton nog weten dat "dit één van die ogenblikken in de geschiedenis is, waarop wij geen andere keuze hebben dan om samen te komen".
Het publiek vuurde in korte tijd vragen op Clinton af over een waaier van onderwerpen: de economie, klimaatverandering, terrorisme, het Midden-Oosten en homorechten.
Klimaatverandering
Bram, een jonge socialist uit België, vroeg hoe de twee uitdagingen, de klimaatverandering en de economische crisis, kunnen worden gecombineerd. Clinton antwoordde dat het fout zou zijn om de uitdagingen van klimaatverandering nog één dag uit te stellen: "Onze nieuwe overheid is 100% toegewijd omdat u weet dat de overheid dit voor de machtswisseling in het Witte Huis niet was. We doen ons best om de verloren tijd in te halen."
"De vraag waar wij allemaal een antwoord op moeten vinden is hoe wij de gehele wereld naar Kopenhagen moeten leiden. Wij moeten China, India, Indonesië en andere ontwikkelingslanden naar Kopenhagen brengen: het is niet genoeg als Europa en de VS proberen om iets te doen." In deze context haalde zij de stafchef van Barack Obama, Rahm Emanuel, aan die zei: "Verspil nooit een goede crisis!"
Rusland
Anna uit Rusland stelde via het internet een vraag over de betrekkingen tussen de VS en Rusland. Clinton zei dat ze wilde benadrukken "dat ons engagement met Rusland in geen geval onze steun voor landen zoals Georgië, de Baltische staten of de Balkan of ergens anders in Europa ondermijnt om onafhankelijk en vrij te zijn, hun eigen besluiten te nemen en hun eigen weg in kaart te brengen zonder inmenging van Rusland."
Verwijzend naar de recente gascrisis zei zij: "Wij ook zijn zeer verontrust door het gebruik van energie als middel voor intimidatie."
Het Midden-Oosten
Gevraagd over het conflict Israël-Palestijnse Gebieden door Daniel uit Schotland, steunde zij de twee-staten-oplossing, noemde de Israëlische nederzettingen "nutteloos" en zei dat een oplossing voor het Midden-Oosten haar persoonlijke verplichting is.
Homorechten
Max uit Moldavië droeg een T-shirt waarop stond: "I love Hillary" en trok zo haar aandacht. Hij vroeg haar naar het VS-beleid wat betreft homorechten. "Ik kan slechts hopen dat wij allen lang genoeg zullen leven om het einde van dit soort discriminerende behandelingen mee te maken en de erkenning te zien dat mensenrechten de onvervreemdbare rechten van elke persoon zijn ongeacht van wie die persoon houdt."
U kunt de hele gebeurtenis terugzien in de mediatheek via de eerste link!