Moderne selectiemethoden voor EU-personeel: betere dienstverlening en meer transparantie voor kandidaten
Het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) heeft vandaag de eerste praktische en zichtbare stappen gezet op weg naar gemoderniseerde en gestroomlijnde selectiemethoden, die volgend jaar volledig operationeel zullen zijn. Voortaan worden de aankondigingen van vergelijkende onderzoeken gepubliceerd in alle 23 officiële talen. Toekomstige kandidaten wordt geadviseerd om vrijwillig interactieve toetsen af te leggen nog voordat ze het aanmeldingsformulier invullen. Hiermee kunnen zij zelf nagaan of zij klaar zijn om aan een vergelijkend onderzoek deel te nemen. Het aanmeldingsformulier is duidelijker geworden en de kandidaten wordt online hulp geboden bij het invullen, waardoor dit proces gemakkelijker wordt. Ook lanceert EPSO vandaag een nieuwe, klantvriendelijkere website en haar nieuwe logo en motto ("EU career – smart choice"), waarmee wordt verwezen naar het brede scala aan aantrekkelijke banen bij de Europese instellingen.
De Europese instellingen erkennen dat EPSO momenteel snel vooruit gaat wat betreft prestaties, aanpassingsvermogen en transparantie. EPSO heeft de belanghebbenden overtuigd van zijn aanpak en zal zich de komende maanden richten op de verbetering van de dienstverlening aan de kandidaten en de publicatie van de vergelijkende onderzoeken voor specifieke doelgroepen om ervoor te zorgen dat inderdaad voldoende kandidaten met het gewenste profiel zich aanmelden.
Er is momenteel een acuut tekort aan linguïsten voor de functies van tolk en vertaler en aan voldoende gekwalificeerde kandidaten voor meer algemene terreinen, waarop burgers minder goed op de hoogte zijn van de Europese carrièremogelijkheden.
Verschillende Europese instellingen hebben gereageerd op de vandaag gelanceerde veranderingen:
Siim Kallas i , vicevoorzitter van de Europese Commissie i : "Dit is de eerste praktische stap in het ambitieuze programma van EPSO om de selectiemethoden te moderniseren en te stroomlijnen, zodat de juiste mensen bij ons komen werken."
John Speed, voorzitter van de Raad van Bestuur van EPSO en waarnemend secretaris-generaal van de Europese Rekenkamer: "EPSO is de uitdaging aangegaan om de selectieprocedures voor de Europese instellingen te moderniseren en het tempo waarmee onze plannen worden uitgevoerd, is uiterst bemoedigend."
Harald Rømer, secretaris-generaal van het Europees Parlement i: "Zonder EPSO zouden we de uitbreiding niet zo efficiënt hebben kunnen aanpakken. Ik verheug mij over de moderniseringsplannen en de versnelling van de aanwervingsprocedures, zodat aan de toekomstige behoeften kan worden voldaan en tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de diversiteit van de instellingen."
Roger Grass, griffier van het Hof van Justitie i en voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van EPSO: "De eerste jaren van zijn bestaan is EPSO erin geslaagd om alle middelen te mobiliseren om met succes de vele algemene vergelijkende onderzoeken te organiseren die nodig waren voor de Europese instellingen, met name bij de uitbreidingen van 2004 en 2007. Nu deze taak volbracht is, verheugen we ons over het nieuwe actieprogramma van EPSO, waarmee nu wordt gestreefd naar meer doeltreffendheid, reactievermogen, transparantie en openheid.
Martin Westlake, secretaris-generaal van het Europees Economisch en Sociaal Comité i: "We moeten de juiste mensen voor de juiste banen aantrekken. Dat is in het belang van de Europese Unie en haar instellingen, maar ook in het belang van de kandidaten die bij ons willen werken. Het moderniseren van de manier waarop de Europese instellingen hun personeel selecteren, is een belangrijke stap in de goede richting."
David Bearfield, directeur van EPSO: "We moeten actief bekendheid geven aan de vele verschillende carrièremogelijkheden die we bieden, zodat we de slimste en beste kandidaten aantrekken om bij de EU komen werken."
Achtergrond
Op 18 juli 2008 heeft EPSO een ontwikkelingsprogramma aangekondigd inzake de modernisering van de selectie van kandidaten (IP EPSO/08/01). Dit programma werd aangevuld met een strategie om goede kandidaten uit heel Europa aan te trekken. Vanaf 2010 zullen kandidaten worden getoetst op hun vaardigheden in plaats van op hun kennis. De tijd tussen de aanmelding van de kandidaten en de aanwerving zal worden teruggebracht van de huidige 15 naar 5-9 maanden. Dit zal worden bereikt door vanaf 2010 vergelijkende onderzoeken in jaarlijkse cycli te organiseren. De eerste zichtbare en concrete stappen voor de uitvoering van dit programma worden vandaag tegelijkertijd bekendgemaakt.
De verbeteringen die EPSO recent heeft aangebracht wat betreft de administratieve procedures en de transparantie zijn ook opgemerkt door de Europese ombudsman. In een brief van Nikiforos Diamandouros van afgelopen december werd EPSO genoemd als "een van de zes voorbeelden bij uitstek waaruit blijkt hoe een constructieve reactie op de kritiek en suggesties van de ombudsman kan leiden tot betere dienstverlening aan en meer vertrouwen bij de Europese burger."
Voor meer informatie:
Mw. Agne Martikoniene +32-2 296 01 99
Dhr. Nick Heenan +32-2 296 34 53