Interview met Peter Feith, speciale vertegenwoordiger van de EU, over de situatie in Kosovo

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 17 februari 2009, 18:57.

Precies één jaar geleden, op 17 februari 2008, riep Kosovo eenzijdig zijn onafhankelijkheid van Servië uit. De speciale vertegenwoordiger van de EU in Kosovo, de Nederlander Peter Feith, was vorige week in het Parlement. Wij spraken met hem over de afgelopen twaalf maanden.

U hebt gezegd dat "er geen alternatief voor een multi-etnische samenleving is". Is deze bijna bereikt?

Wij boeken vooruitgang maar er is meer werk te doen . Het is een inspanning op lange termijn van verzoening en er is nog steeds een politiek debat over de wettelijke status van Kosovo - wat niet helpt. Ik merk echter steeds meer bereidheid van de gemeenschappen, met inbegrip van de Servische gemeenschap, om met de centrale instellingen in Kosovo samen te werken.

Hoe probeert u om de dialoog tussen Servië en Kosovo te verbeteren?

Ik heb geen specifieke verantwoordelijkheid in deze dialoog maar ik zou willen opmerken dat de EU zou willen zien dat zowel Belgrado als Pristina aan de slag gaan met praktische kwesties, grensoverschrijdende kwesties, omdat wij zien dat dit deel uitmaakt van het Europese perspectief dat aan beide landen is verleend.

Hebben deze landen perspectief om een EU-lid te kunnen worden?

Lidmaatschap van de EU is in dit stadium geen kwestie. Ik denk dat alle lidstaten graag het behoud van de stabiliteit zien.  Het perspectief is verleend op de top van Thessaloniki in 2003, dus dat moet doorgaan. Ik denk dat daarover geen echt geschil is.

Vorig jaar was het zeer moeilijk om een officiële dialoog met de Servische minderheid in het leven te roepen. Hoe is dat nu?

Wij boeken vooruitgang, wij gebruiken een ronde tafel-model waarin een aantal belangrijke vertegenwoordigers van de Servische minderheid samen met leden van de overheid praktische kwesties bespreken met betrekking tot gezondheid, onderwijs, decentralisatie en het behoud van het godsdienstige en culturele erfgoed van Kosovo. Ik denk dat dit een bemoedigende stap voorwaarts is.