Debat over straffen voor werkgevers van illegale immigranten
Tussen de 4,5 en de 8 miljoen illegale immigranten zijn in de EU i werkzaam in de bouwsector, de landbouw, de horeca en andere sectoren. De gemakkelijke toegang tot zwart werk brengt met zich mee dat dit aantal langzaam stijgt. Het Parlement i stemt woensdag over een compromis met de Raad i voor een richtlijn die straffen vastlegt voor werkgevers van illegale immigranten. De Italiaanse sociaaldemocraat Claudio Fava stelde het verslag op.
Vooruitlopend op de stemming vertellen een vertegenwoordigers van een Europese vakbondsorganisatie en een vertegenwoordiger van een Europese werkgeversorganisatie wat zij over de nieuwe wetgeving denken.
Marcus Schwenke van de werkgeversorganisatie Business Europe, zegt: "Europese werkgevers steunen de doelstelling om illegale immigratie te verminderen door het aannemen van mensen uit derde landen die illegaal in de EU verblijven, aan te pakken. Werk op de zwarte markt betekent oneerlijke concurrentie voor eerlijke ondernemingen."
"Het treffen van maatregelen tegen werkgevers klink goed maar ervaring in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat dit veel illegaal werk verder ondergronds drijft: de aardige werkgevers worden aardiger en de onbeschofte worden onbeschofter. Wij zouden beter eerst kanalen voor legale migratie moeten ontwikkelen", zegt Catelene Passchier van de Europese vakbondsorganisatie ETUC.
Illegale werknemers in de EU
-
-Er verblijven naar schatting 4,5 tot 8 miljoen illegale immigranten uit derde landen in de EU. Jaarlijks komen er naar schatting 900.000 illegale immigranten de EU binnen. De meeste illegale werknemers zijn werkzaam in de bouw, landbouw, horeca en schoonmaaksector
Een van de belangen van ETUC is dat bedrijven volledig verantwoordelijk zijn voor de activiteiten van hun onderaannemers. "Illegale werknemers worden meestal door uitzendbureaus en tussenpersonen aangenomen en niet door de grote werkgevers zelf: zij branden hun vingers niet aan het aannemen van illegale werknemers", legt Passchier uit.
Zij is niet overtuigd door het compromis van de parlementsleden dat een dienstverlenend bedrijf enkel volledig aansprakelijk maakt als wordt aangetoond dat het wist dat de onderaannemer illegaal handelde. De huidige praktijk van "het maken van lange ketens van contracten en het gebruik van brievenbusbedrijven" zorgt er voor dat "het nooit kan worden bewezen, dus dit is een ondoeltreffende maatregel", betreurt Passchier.
Schwenke zegt over de aanpak van het probleem: "Dit is iets dat eerst op nationaal niveau zou moeten worden aangepakt. Het probleem is handhaving." Hij ging verder: "Wij hebben ernstige zorgen omdat het voorstel buitenproportioneel is: Het zorgt voor een zware administratieve last voor bedrijven en bevat te strenge straffen."
De parlementsleden i zullen op woensdag over het compromis stemmen. Passchier zegt over de tekst die nu op tafel ligt "wij hebben ernstige twijfels of deze een verbetering van de dagelijkse praktijk van illegale werknemers gaat zijn".
Op dinsdagochtend debatteren de parlementsleden over de richtlijn. U kunt het debat rechtstreeks volgen via EP Live.