Donderdag in de plenaire vergadering: Srebrenica en mensenrechten
De parlementsleden i keurden op donderdag resoluties goed over de humanitaire situatie in Gaza, de Hoorn van Afrika, over het uitroepen van een herdenkingsdag voor de slachtoffers van de massamoord in Srebrenica en over een EU-strategie ten aanzien van Wit-Rusland. De vergadering begon met een debat over de erbarmelijke omstandigheden waaronder in sommige lidstaten i dieren worden vervoerd. Er werd ook nog gedebatteerd over het mediterrane eetpatroon.
De parlementsleden keurden een resolutie i goed die de Europese Unie ien alle landen van de westelijke Balkan oproept om 11 juli als herdenkingsdag van de genocide in Srebrenica in Bosnië-Herzegovina uit te roepen. In juli 1995 nam de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic Srebrenica in en liet er meer dan 8000 mannen vermoorden. De Nederlandse VN-macht, die het zogenaamd veilige gebied beschermde, moest toekijken. Mladic wordt nog steeds gezocht door het Joegoslavië-tribunaal.
De parlementsleden debatteerden ook over schendingen van de mensenrechten in Iran, Guinee en Kenia. Door de goedkeuring van een resolutie over de situatie in de Gazastrook, riepen de parlementsleden op tot een direct en permanent staakt-het-vuren.
Vervoer van dieren: de wrede behandeling moet worden gestopt
Hoewel er in de EU wetgeving over het welzijn van dieren tijdens vervoer van kracht is, wordt dit door sommige landen niet goed gehandhaafd. De voorzitter van de parlementaire commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling i, Neil Parish i (EVP-ED i), vroeg de Europese Commissie i om uit te leggen wat er gedaan is om de regels voor dierenwelzijn op een behoorlijk manier uit te voeren. Hij was vooral bezorgd over het vervoer van paarden die vaak over zeer lange afstanden in te volle vrachtwagens worden vervoerd.
Verschillende parlementsleden namen het woord. Zij waren riepen op tot een strikte uitvoering van de wetgeving. Er werd ook een oproep gedaan om niet enkel de reistijden en afstanden in te perken maar ook voor andere zaken - zoals de temperatuur in de voertuigen en het aantal dieren per voertuig - regels te maken. Er werd ook nog gezegd dat de kwaliteit van het vlees afhankelijk is van de hele keten dus van de veehouder tot het bord.
Eurocommissaris Vladimír Špidla i legde uit dat eind 2008 Bulgarije, Cyprus, Litouwen, Luxemburg en Malta, hun verslagen betreffende de handhaving nog niet hadden ingediend. De Commissie is van plan om nieuwe regels voor te stellen wat betreft het aantal dieren per voertuig en de maximale afstanden.
Zal het Mediterrane eetpatroon worden opgenomen op de lijst van Cultureel Erfgoed?
In 2009 zal de Unesco i besluiten of het mediterrane eetpatroon op de lijst van Onaantastbaar Cultureel Erfgoed van de Mensheid zal worden gezet. Parish legde uit dat dit eetpatroon rijk is aan vis, olijfolie, fruit en groenten en dat het zorgt voor lage cholesterolniveaus en de gezondheid beschermt.
Op de vraag hoe de Commissie deze voordracht denkt te steunen, zei Špidla dat de Commissie niet lid is van de Unesco en dat de lidstaten dit daarom zelf moeten doen. Hij zei verder dat de Commissie het eten van fruit propageert door middel van de schoolfruitregeling waarmee op scholen gratis fruit en groente wordt uitgedeeld.
REF.: 20090108STO45646