Tsjechië presenteert programma in Europees Parlement
Economie, Energie en de Europese Unie i in de wereld zijn de drie belangrijke prioriteiten van het Tsjechische Voorzitterschap van de EU i. "Ons motto is een Europa zonder Grenzen maar ook een Europa met Regels," zei de Tsjechische premier, Mirek Topolánek i, tijdens de presentatie van het Tsjechische programma aan de parlementsleden in Straatsburg. Later debatteerden de parlementsleden over de situatie in Gaza en het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne.
Tsjechië: de nieuwe Voorzitter van de EU
De Tsjechische premier, Mirek Topolánek, begon zijn Voorzitterschap met het bedanken van voorganger Frankrijk voor het goede werk: "het is niet gemakkelijk om het Voorzitterschap van de Raad van de EU i na Frankrijk over te nemen. Ik kan dit slechts op één manier doen: door hen de eer te bewijzen."
Topolánek heeft drie belangrijke programmagebieden geïdentificeerd, de drie 'E's' van Tsjechië: Economie, bijvoorbeeld de realisatie van het economisch herstelplan, Energie, bijvoorbeeld door de tweede strategische energiebeleidevaluatie af te ronden, en de EU in de wereld, waarbij ondermeer het Midden-Oosten, de relaties met de nieuwe Amerikaanse President en een overeenkomst voor een partnerschap met Rusland op de agenda staan.
Joseph Daul, (fractievoorzitter EVP-ED) refereerde aan de drie crisissen waar het Tsjechische voorzitterschap mee geconfronteerd wordt en zij dat "een verenigd front de enige aanpak is, die wij kunnen goedkeuren".
Martin Schulz (fractievoorzitter PES) sprak woorden van gelijke strekking: "Als de EU zijn rol wereldwijd wil voortzetten, dan kan Europa niet in individuele elementen worden versplinterd. Wij hebben een sterk verenigd blok nodig."
Graham Watson (fractievoorzitter ALDE) richtte zich rechtstreeks tot de Tsjechische premier toen hij zei: "Bescherm u niet met hekken maar met uw vrienden. Wij zijn uw vrienden. Dit is een Unie van vrienden, gelijken en partners. Houd vast aan uw doelstellingen en wij zullen bij u blijven."
De verergerende crisis in Gaza
In de middag debatteerden de parlementsleden uitgebreid over de crisis in Gaza. Een overweldigende meerderheid riep op tot een direct staakt-het-vuren in overeenstemming met de recente VN-resolutie, waarbij velen de rechten van Israel op zelfverdediging erkenden maar de buitenproportionele schaal van Israël's interventie in Gaza veroordeelden.
Op donderdag 15 januari nam het Parlement een resolutie over het conflict in Gaza aan.
Europa intensifieert druk op Rusland en Oekraïne over gas
Aangezien het Russische gas nog steeds veel lidstaten niet bereikt, intensifieerden Europese stemmen hun oproep tot een snelle oplossing.
De voorzitter van de Commissie,José Manuel Barroso i, was duidelijk over de consequenties: "De Commissie wenst een duidelijk bericht naar Moskou en Kiev te sturen. Als de overeenkomst niet wordt gerespecteerd, zal de Commissie bedrijven adviseren om de leveranciers voor de rechter te dagen."
Volgens Jacek saryusz-Wolski (EVP-ED) toont de crisis aan "dat wij onszelf met een veilig EU-energiebeleid moeten uitrusten".
Hannes Swoboda (PES) vond het onacceptabel "dat sommige landen geen reserves hebben terwijl anderen niet openlijk over hun reserves willen spreken. Het is niet mogelijk om de verkiezingen in te gaan, zonder iets geleerd te hebben."
Andere onderwerpen
De parlementsleden debatteerden ook over de situatie in de Hoorn van Afrika, een strategie van de Europese Unie tegenover Wit-Rusland en het uitroepen van 11 juli als dag van herdenking van de slachtoffers van de massamoord van Srebrenica.
REF.: 20090108STO45618