Premier van Tsjechië Mirek Topolánek in Europees Parlement (en)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 15 januari 2009.

De Tsjechische premier i presenteerde op woensdag in het Europees Parlement de prioriteiten van het Tsjechisch Voorzitterschap voor het komende half jaar. Hij ontving zowel steun als kritiek van alle fracties. De Voorzitter van de EU zal zich de komende zes maanden op de 'drie E's' gaan richten: Economie, Energie en Externe (buitenlandse) betrekkingen, maar momenteel gaat zijn aandacht voornamelijk uit naar de twee 'G's': Gas en Gaza. Wij stelden Topolánek een paar vragen.

Topolánek over het gevoel om de leider van een half miljard EU-burgers te zijn

Met de woorden van de Tsjechische auteur Karel ?apek: "Het is een hele overvloed aan gevoel" maar hoofdzakelijk één van verantwoordelijkheid. Aangezien wij gedurende zes maanden een half miljard mensen vertegenwoordigen, moeten wij elk woord wegen en de meningen van individuele nationale en belangengroepen in evenwicht brengen.

Deze zoektocht naar een evenwicht moet niet tot stilstand leiden, de Europese Unie kan zich dat in het licht van de huidige situatie niet veroorloven. Ik hoop dat wij dat al tijdens de eerste dagen van ons Voorzitterschap hebben laten zien met de oplossing van de gascrisis: dat dit geen cliché is maar een definitie van onze benadering.

Topolánek over de rol van de Tsjechische Republiek als speler op het wereldtoneel

Ons land is gedurende zes maanden een middelpunt van Europese politieke macht en de rol als speler op het wereldtoneel vloeit hieruit voort. Het komt niet voort uit enige ambitie om nationale belangen door te drukken of van een wens om de wereld te veranderen. Wat mij betreft zouden wij hoofdzakelijk een teamspeler moeten zijn, die bereid is om altijd daar te zijn waar hij nodig is en die iedereen tezelfdertijd aan de regels van ons gemeenschappelijk spel herinnert.

Denkt Topolánek dat de EU in staat is om Rusland te begrijpen?

Ik geloof dat veel Europeanen tot vandaag de dag Rusland niet hebben begrepen. In dit opzicht is de rol van de landen van het vroegere Oostblok vrij uniek omdat wij ervaring met Rusland hebben maar wij kennen ook de Russische mentaliteit. Daarom zijn wij zo nuttig wanneer wij met Rusland te maken hebben. Bovendien hebben wij met de Russen zelf geen vooropgezette negatieve verhouding.

REF.: 20090115STO46394