Deze week in de plenaire vergadering
De parlementsleden komen deze week bijeen voor de eerste plenaire vergadering van 2009. Zij zullen op woensdag debatteren over het conflict in Gaza en over het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne en het Tsjechische Voorzitterschap komt haar prioriteiten toelichten. Verder staan deze week op de agenda: een debat over gewasbeschermingsmiddelen, over handel met de westelijke Balkan, over toegang tot documenten van een aantal Europese instellingen en over het tienjarig bestaan van de euro.
Inhoudsopgave van deze pagina:
- Gewasbeschermingsmiddelen
- Voorstelling van het werkprogramma van het Tsjechische voorzitterschap
- Het Parlement viert de tiende verjaardag van de euro
- Handel en economische betrekkingen met de westelijke Balkan
- Toegang van het publiek tot documenten van het EP, de Raad en de Commissie
- Grondrechten in de EU
Het EP stemt in tweede lezing over een compromis met de Raad over wetgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen of pesticiden. Het gaat over een verordening die het gebruik van bepaalde zeer schadelijke stoffen in pesticiden verbiedt en de vervanging van andere risicovolle stoffen door veiligere alternatieven verplicht en een richtlijn die de hoeveelheid gebruikte pesticiden moet verminderen. Als het Parlement het compromis aanneemt, moet de Raad het daarna nog formeel goedkeuren.
De Tsjechische Eerste Minister Mirek Topolánek zal woensdag om 9 uur het werkprogramma van het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie voor de komende 6 maanden tijdens een debat met Europarlementsleden en Commissievoorzitter José Manuel Barroso voorstellen. Tsjechië nam het voorzitterschap op 1 januari 2009 van Frankrijk over en zal als voorzitter van de EU opgevolgd worden door Zweden.
Tien jaar geleden werd de euro de officiële munteenheid van de Europese Unie. Twee jaar later introduceerden 11 lidstaten de eerste eurobriefjes en –munten. Intussen is de euro de nationale munteenheid in 16 van de 27 lidstaten. Dinsdag viert het Parlement de tiende verjaardag van de euro met een speciaal debat in de plenaire vergadering, gevolgd door een colloquium met politieke kopstukken en bekende economische journalisten.
Het hervormingsproces in de landen van de westelijke Balkan kan alleen door de betrokken landen zelf worden bewerkstelligd, stelt een initiatiefverslag dat benadrukt dat de weg naar EU-lidmaatschap voor die landen individueel moet zijn. Ook de noodzaak van de strijd tegen corruptie, smokkel en piraterij van goederen wordt onderstreept. Alle landen in de westelijke Balkan hebben stabilisatie- en associatieovereenkomsten gesloten met de EU en Kroatië en de FYROM zijn kandidaat voor EU-toetreding.
Een makkelijkere toegang tot de documenten van de EU-instellingen moet de legitimiteit van de EU in de ogen van haar burgers versterken, vinden EP-leden. Hoewel de EU met elk nieuw verdrag transparanter is geworden, blijft het voor buitenstaanders ingewikkeld om documenten van de instellingen te raadplegen. EP-leden vragen de Raad om zijn debatten publiek te maken en het Parlement om informatie over de activiteiten van zijn leden, hun aanwezigheid en hun uitgaven vrij te geven.
In een verslag over de situatie van de grondrechten in de EU in 2004-2007 uiten Europarlementsleden van de commissie burgerlijke vrijheden hun bezorgdheid over het "grote aantal grondrechtenschendingen in de EU". Ze wijzen daarbij op ernstige discriminatie van minderheden en bedreigingen van de privacy. Ze roepen de Europese instellingen en de lidstaten op om samen te werken op het gebied van immigratie en asiel. Het debat in de plenaire vergadering over dit verslag vond al in december plaats.
Voor meer informatie kunt u de briefing lezen of de agenda raadplegen via onderstaande links.
REF.: 20090108STO45589