Europarlementsleden heffen immuniteit van Frank Vanhecke op
Europarlementsleden i hebben de aanbevelingen van de commissie juridische zaken gevolgd en de immuniteit van het Vlaamse Europarlementslid Frank VANHECKE (NI, BE) opgeheven. De Belgische minister van Justitie Jo Vandeurzen had daartoe een verzoek ingediend, nadat het Openbaar Ministerie van Dendermonde een strafonderzoek naar het Europarlementslid had geopend op verdenking van het overtreden van de Belgische wetgeving inzake racisme en xenofobie.
Parlementaire immuniteit
Het 'Protocol van 8 april 1965 betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Gemeenschappen' stelt dat " tegen de leden van het Europees Parlement geen opsporing plaats kan vinden, noch kunnen zij worden aangehouden of vervolgd op grond van de mening of de stem, die zij in de uitoefening van hun ambt hebben uitgebracht ". Ze genieten tijdens de zittingsduur van het Parlement op hun eigen grondgebied de immuniteit die aan volksvertegenwoordigers in hun land wordt verleend en in een andere lidstaat vrijstelling van aanhouding en gerechtelijke vervolging in welke vorm ook. Het Europees Parlement kan wel het recht uitoefenen de immuniteit van één van zijn leden op te heffen. Artikel 58 van de Belgische Grondwet stelt dat "geen lid van één van beide Kamers kan worden vervolgd of aan enig onderzoek onderworpen naar aanleiding van een mening of een stem, in de uitoefening van zijn functie uitgebracht ".
Aanklacht van het Belgische Openbaar Ministerie
Volgens de Belgische autoriteiten heeft de officier van justitie in Dendermonde een strafrechtelijk onderzoek geopend naar aanleiding van een klacht van de stad Sint-Niklaas tegen de 'schrijver, uitgever, drukker of distributeur' van het artikel 'Wat je in de pers niet kon of mocht lezen' in de plaatselijke Vlaams Belang-krant van april-juni 2005 wegens inbreuken op de Belgische antiracismewet. Het artikel bracht een geval van grafschennis op een kerkhof in Sint-Niklaas onterecht in verband met allochtone jongeren. Gezien voor een deel van het artikel volgens het Openbaar Ministerie van Dendermonde niet kan worden vastgesteld wie de schrijver is en wel dat de toenmalige Vlaams Belang-voorzitter Vanhecke de verantwoordelijke uitgever van het blad was, wil het het Europarlementslid voor de onderzoeksrechter laten verschijnen, wat enkel kan als zijn parlementaire immuniteit wordt opgeheven.
Verklaring van Frank Vanhecke
Europarlementslid Vanhecke zelf noemde het verzoek een politieke afrekening van een burgemeester met een andere - socialistische - overtuiging. Ook merkte hij op dat de vervolging naar Belgische maatstaven een bijzonder snel verloop heeft gehad. Bovendien was in een Franstalig artikel over de kwestie gemeld dat de zaak geseponeerd zou worden als het Europees Parlement weigerde om de immuniteit van Vanhecke op te heffen (ook al was de auteur van het artikel bekend), aldus het Europarlementslid. Ten slotte heeft hij verklaard dat hij als verantwoordelijk uitgever op grond van de Belgische Grondwet niet vervolgd kan worden als de schrijver van het artikel bekend is en in België woont.
Oordeel commissie juridische zaken
De commissie heeft het Parlement aanbevolen de immuniteit van Vanhecke op te heffen, al benadrukte ze dat ze zich niet uit wilde spreken over de eventuele schuld van het Europarlementslid. Ze oordeelde dat het Protocol niet van toepassing was omdat het niet tot de taken van een Europarlementslid behoort om verantwoordelijk redacteur van een krant van een nationale politieke partij te zijn. Om dezelfde reden achtte ze artikel 58 van de Belgische Grondwet ook niet van toepassing. De commissie vond bovendien dat Vanhecke te weinig bewijzen had om te kunnen stellen dat er sprake was van een politieke afrekening. Ten slotte stelde ze dat Vanhecke volgens het Belgische recht een volledige verweermogelijkheid heeft, omdat bekend is wie het artikel geschreven heeft en omdat de betrokken persoon in België woont.
Procedure: Immuniteit / Stemming: 18 november 2008 / Verslag aangenomen (564-61-42)