EU wil grotere rol IMF
BRUSSEL (ANP) - De EU wil dat het Internationaal Monetair Fonds i (IMF) een grotere rol gaat spelen bij het herstellen van de financiële stabiliteit in de wereld en bij het voorkomen van nieuwe internationale crises.
De EU i zal dat op 15 november in Washington bepleiten tijdens een bijeenkomst van de G20, de twintig grootste industrielanden. De EU-leiders i hebben dat vrijdag afgesproken tijdens een extra top van regeringsleiders in Brussel.
PremierJan Peter Balkenende i toonde zich ingenomen met het bereikte akkoord. Nederland had vooraf sterk ingezet op een zwaardere rol van het IMF. Dat moet zich volgens hem voortaan niet alleen richten op overheden, maar ook op bedrijven en banken in de financiële sector.
Relatief veel invloed
Balkenende wilde niet zeggen in hoeverre het grotere takenpakket van het IMF ook gevolgen moet hebben voor de stemverhouding in dit instituut. Nederland heeft daarin op dit moment relatief veel invloed, meer dan sommige grote, opkomende economieën als China en India.
Balkenende maakte er geen geheim van dat Nederland ook graag naar de top in Washington wil, hoewel ons land geen deel uitmaakt van de G20. ,,Als we worden uitgenodigd zullen we zeker gaan'', zei hij. Maar mocht dat niet gebeuren, dan is dat voor hem ook geen ramp. Hij is ervan overtuigd dat EU-voorzitter Frankrijk i de afspraken die vrijdag in Brussel zijn gemaakt goed over het voetlicht zal brengen in de Amerikaanse hoofdstad.
Kwestie van overleg
Overigens zei de Franse president Nicolas Sarkozy dat wat hem betreft Nederland welkom is in Washington. Of dat geregeld kan worden, is nog een kwestie van overleg, zei Sarkozy. Spanje, ook geen lid van de G20, gaat in elk geval wel naar Washington.
In de tekst die de EU-leiders vrijdag opstelden, staat ook dat er binnen de EU een beter toezicht moet komen op de financiële sector. Nationale instituten die zich daarmee bezighouden moeten meer samenwerken. Ook willen de EU-leiders dat het mogelijk wordt zo nodig in te grijpen bij bonussen voor topbestuurders in de financiële sector. ,,Bonussen die aanzetten tot het nemen van te veel risico's kunnen echt niet meer'', aldus Balkenende.
Op eigen houtje
Doel is dat de deelnemers aan de G20-top na honderd dagen opnieuw bij elkaar komen om te besluiten over dit soort gedetailleerde maatregelen.
De premier is tevreden over hoe de EU-landen i de afgelopen weken hebben samengewerkt bij het bestrijden van de financiële crisis. ,,Ze zijn gelukkig niet meer op eigen houtje bezig'', constateerde hij. Volgens Balkenende waren ingrepen als het nationaliseren van banken, het geven van kapitaalinjecties en het garanderen van spaartegoeden omvermijdelijk. Zouden ze achterwege zijn gebleven, dan waren de gevolgen voor de Europese economie niet te overzien geweest.
Balkenende vond het te vroeg om te zeggen of het ergste van de financiële crisis nu achter de rug is. Hij wees erop dat de problemen nu beginnen op te duiken in de reële economie, bijvoorbeeld in de bouw en de auto-industrie. ,,Het vertrouwen moet terugkomen. Dat wordt niet makkelijk.''