Grote EU-landen bespreken kredietcrisis

zaterdag 4 oktober 2008

PARIJS (ANP) - De leiders van de vier economische grootmachten van Europa i zijn zaterdag in Parijs bijeen om te praten over de kredietcrisis. De minitop moet volgens Franse regeringbronnen in de eerste plaats het ,,vertrouwen herstellen''. Er worden weinig concrete resultaten verwacht.

De Franse president en gastheer Nicolas Sarkozy vergadert met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Gordon Brown en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Ook de president van de Europese Centrale Bank i Jean-Claude Trichet i en voorzitter Jose Manuel Barroso i van de Europese Commissie i doen mee aan het overleg in het Elysée.

Merkel zei bij aankomst in Parijs dat de politiek ,,natuurlijk in zo'n moeilijke situatie de verantwoording op zich moet nemen''. Maar ze benadrukte dat ook de veroorzakers van de crisis in de financiële wereld hun bijdrage moeten leveren. Sarkozy zei dat Europa de wil moet tonen voor een oplossing, die de belastingbetaler en spaarder geruststelt.

Fel

Binnen de Europese Unie heerst verdeeldheid over de aanpak van de crisis. Elk land neemt intussen zijn eigen maatregelen om de bankensector te beschermen. De voorzitter van het Europees Parlement i, Hans-Gert Pöttering i, bekritiseerde de minitop. Hij waarschuwde dat de landen met de vier grootste economieën van de EU geen besluiten mogen nemen voor de hele Europese Unie.

Een noodfonds voor de financiële sector zoals in de Verenigde Staten zal er in elk geval niet komen. De Duitse en Britse regeringen zijn hier fel op tegen. Eerder deze week repte de Franse minister van Financiën Christine Lagarde nog over een noodfonds voor banken, maar dat proefballonnetje werd onmiddellijk door Berlijn en Londen neergehaald.

Topontmoeting

Groot-Brittannië wil wel dat de EU middelgrote en kleine bedrijven te hulp schiet bij de kredietcrisis door versneld werk te maken van een EU-fonds van circa 15 miljard euro. De zei de Britse premier Gordon Brown zaterdag vooruitlopend op de topontmoeting.

De Europese Investerings Bank i (EIB), een bank van de EU, heeft het fonds recent aangekondigd. Commerciële banken kunnen met dit fonds gunstige leningen verstrekken aan middelgrote en kleine bedrijven (MKB). Brown wil dat project direct opstarten.

Irritatie

Directeur Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds i (IMF) riep de Europese landen zaterdag op tot een gezamenlijke aanpak van de financiële crisis. ,,In Europa is er behoefte aan coördinatie'', zei Strauss-Kahn na en gesprek in Sarkozy. ,,Het moet duidelijk zijn dat niet elk land voor zichzelf spreekt, wat een beetje het geval was in een aantal Europese gevallen.'' Ierland wekte bij sommige landen irritatie op door de belofte garant te staan voor alle spaartegoeden.

,,De situatie is zeer zorgwekkend'', waarschuwde de IMF-voorzitter. ,,De verliezen van banken zijn de ergste die we ooit hebben gezien. Het IMF denkt dat het een mondiaal probleem is waarop een mondiaal antwoord nodig is.'' De topman gaf wel aan dat dat voor Europa wat moeilijker ligt dan voor de VS wegens de structuur van de Europese Unie.