Lobbyen in de EU in de schijnwerpers

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 3 april 2008.

"Lobbyen is een essentieel onderdeel van het werk dat door de parlementsleden wordt gedaan. De beleidsontwikkeling zou zonder hun bijdrage erg mager zijn," zegt Alexander Stubb, de rapporteur van een verslag over lobbyisten. Volgens ramingen zijn er minstens 15.000 lobbyisten en 2.500 lobbyorganisaties in Brussel. Op dinsdag riep de commissie Constitutionele zaken i op tot het toepassen van striktere regels voor lobbyisten. Om meer te weten te komen over lobbyen, kunt u dit dossier lezen.

De commissie Constitutionele zaken nam op dinsdag het rapport van de Fin Stubb (EVP-ED) aan over activiteiten van lobbyisten in de EU i. "Dit is een belangrijke stap voorwaarts" zei Stubb over zijn rapport dat tot doel heeft om wat meer helderheid te brengen in de besluitvorming in Brussel. "Transparantie van politieke instellingen is een voorwaarde voor legitimiteit ... Daarom zijn regels voor lobbyen uiteindelijk een kwestie van legitimiteit." staat in de toelichting op het verslag van Stubb.

Om meer te weten te komen over het lobbyen in Brussel in het algemeen en in het Europees Parlement in het bijzonder, lees onze reeks artikelen hieronder met onder meer een gesprek met de rapporteur en hoofdpunten van het rapport en de reacties op de goedkeuring hiervan in de laatste sectie.