EP-delegatie neemt Deens asielsysteem onder de loep

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 15 april 2008.

Een delegatie van de commissie Burgerlijke vrijheden i bezocht de afgelopen week Denemarken, waaronder twee asielzoekercentra en het Ellebæk detentiecentrum. De delegatie ontmoette ook vertegenwoordigers van lokale NGO's tijdens een evenement dat werd georganiseerd door het informatiebureau Europees Parlement in Kopenhagen. De Parlementsleden zijn tevreden over de leefomstandigheden van asielzoekers, maar uitten hun bezorgdheid over de tijd dat veel asielzoekers in de centra verblijven.

Afgelopen vrijdag bezochten Parlementsleden het Sandholm kamp voor asielzoekers, het Ellebæk detentiecentrum en het centrum Kongelunden, allen gelegen in de omgeving van Kopenhagen. Het bezoek aan Denemarken maakt deel uit van een reeks bezoeken aan gesloten centra voor immigranten en asielzoekers in verschillende EU-landen.

"Rode Kruis doet geweldig werk, maar_"

Naar aanleiding van de bezoeken aan de Deense centra lieten de meeste leden van de delegatie weten dat de leefomstandigheden in de Deense centra uitstekend waren, zeker vergeleken met de situatie in andere lidstaten.

De toegang tot onderwijs en medische hulp binnen de centra werd ook benadrukt: "Het Rode Kruis is bezig een geweldige prestatie te leveren door de leefomstandigheden zo normaal mogelijk te maken voor de asielzoekers in de centra", zo liet het Deense Parlementslid Britta Thomsen (PES) weten.

Zorgen over lengte in centra

De belangrijkste zorg die door de Parlementsleden werd geuit was de hoeveelheid tijd die asielzoekers besteden in de centra zonder enige zekerheid over hun toekomst. Sommigen bleken voor meer dan acht jaar in het centrum Sandholm te verblijven, zonder dat zij kunnen werken of deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Het hoofd van de delegatie, de Cyprioot Panayiotis Demetriou (Europese Volkspartij) vertelde ons dat terwijl andere lidstaten worden geconfronteerd met ernstige problemen omtrent fysieke leefomstandigheden in detentiecentra, op Sandholm het probleem anders ligt: "Het probleem voor mij is de duur van de periode dat deze mensen in een centra verblijven, na de afwijzing van hun aanvraag. Het heeft ook ernstige gevolgen voor de opvoeding van hun kinderen. We hebben te maken met mensen, we moeten daarom flexibeler zijn."

De Franse rapporteur Martine Roure (PES) liet weten "zeer bezorgd" te zijn over mensen die jarenlang, zonder enige mogelijkheid om te werken, in de centra verbleven. Volgens haar worden zodoende "sociaal gehandicapte kinderen" gecreëerd.

De leden van de delegatie betreuren het verder dat zij niet in staat bleken is de Deense minister voor integratie Birthe Ronn Hornbech te ontmoeten. "We hadden graag de minister willen spreken over een wet die er blijkbaar voor zorgt dat mensen verschillende jaren in Deense asielzoekercentra doorbrengen", zo liet Demetriou weten.

Normen

Het doel van de EP-missies is na te gaan of de communautaire normen door de lidstaten worden nageleefd. Tot dusver bezocht de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken detentiecentra in Italië, Spanje, Frankrijk, Malta, Griekenland, België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Polen en nu Denemarken. De volgende halte voor de delegatie is Cyprus.

In ons volgend artikel over immigratie nemen we een kijkje op de belangrijkste problemen waarmee asielzoekers te maken krijgen in hun dagelijks leven.

REF.: 20080414STO26476