Doris Pack over Kosovo: "Mensen moeten hun buren vertrouwen"
Afgelopen week (17-19 april) bezocht een delegatie van de commissie Buitenlandse zaken i van het Europees Parlement Kosovo. Tijdens hun verblijf spraken de zes Parlementsleden niet alleen met politieke vertegenwoordigers, maar ook met gewone burgers op het platteland. Hoe is de situatie twee maanden na de onafhankelijkheidsverklaring en hoe kan de verzoening van de inwoners plaatsvinden? Deze vragen stelden we aan de voorzitter van de delegatie, de Duitse Doris Pack (Europese Volkspartij).
Mevrouw Pack, onder uw leiding werd een bezoek gebracht aan de hoogste politieke vertegenwoordigers van Kosovo. Wat waren de onderwerpen die werden besproken?
"We bespraken de situatie na de onafhankelijkheidsverklaring en de resultaten van het politieke werk in de afgelopen weken. In het bijzonder hebben we gesproken over de grondwet die goedgekeurd is door het parlement van Kosovo, deze omvat in principe alle voorstellen uit het plan-Ahtisaari. Het Europees Parlement heeft dit plan zelf vorig jaar aangenomen. De gecontroleerde onafhankelijkheid is gebaseerd op dit plan en richt zich met name op de rechten van minderheden en decentralisatie met betrekking tot de plaatsen waar de Servische inwoners van Kosovo grotendeels leven."
Na het uitroepen van de onafhankelijkheid vonden er rellen plaats in sommige delen van het land. Wat is de huidige situatie?
"Het geweld vond vooral plaats was in het noordelijk deel van Kosovo, in Mitrovica. Er is bewijs dat het geweld niet alleen vanuit de plaatselijke bevolking zelf kwam, maar ook vanuit mensen van buiten. Ik denk dat het een bijzondere situatie was na de onafhankelijkheidsverklaring, maar op dit moment doen er zich geen grote problemen voor. De meerderheid van de bevolking is voorzichtig. De Serviërs in het noorden zijn op dit moment niet gewelddadig, zij hebben steevast vreedzame demonstraties gehouden."
Wat denkt u dat er nodig is om de Servische bevolking te laten instemmen met de onafhankelijkheid van Kosovo?
"Verzoening is nodig. We hebben Servische ministers ontmoet, evenals Servische parlementsleden. Het probleem is dat wij de indruk hadden dat in het afgelopen jaar veel tijd verloren is gegaan doordat mensen elkaar niet vertrouwen. We waren in een dorpje niet ver van Pristina, waar we gewone mensen ontmoetten. Er was daar een vrouw die mij vertelde dat ze nog nooit naar de begraafplaats is gegaan waar haar vader, moeder en broer sinds 1999 liggen begraven. Ze is namelijk bang om er naartoe te gaan. Het probleem is dat buren elkaar vrezen. Ik ben dus van mening dat normale mensen goed met elkaar moeten gaan praten, ze moeten met elkaar kunnen samenleven; ze moeten hun buren gaan vertrouwen."
Kosovo valt op dit moment onder het bestuur van de VN-missie UNMIK. De EU heeft al een missie naar Kosovo gestuurd (EULEX). Echter, de Serviërs herkennen de EU-missie niet. Kan de EU-missie volledig opereren, ondanks het gebrek aan erkenning van Servische kant?
"Allereerst nemen we de verantwoordelijkheden van UNMIK niet over, deze worden overgedragen aan de regering van een onafhankelijk Kosovo. De EULEX-missie is er ter verbetering van de democratische infrastructuur, om rechters te helpen en de politie helpen op te leiden. Als we kijken naar resolutie 1244 van de Veiligheidsraad zullen er mensen zijn die zeggen dat deze missie in overeenstemming is en andere mensen zeggen dat dit niet het geval is. Het hangt dus van de bereidheid af om het te accepteren. Ik denk dat we moeten wachten tot de verkiezingen in Servië van 11 mei en vervolgens deze vraag opnieuw moeten stellen. Wij zijn er omdat wij van mening zijn dat onze hulp nodig is. Als er de wil is zal de juridische basis worden gevonden."
REF.: 20080418STO27002