Parlementsleden reageren op resultaat Servische verkiezingen
De pro-Europese coalitie van president Boris Tadic lijkt op zondag 11 mei onverwacht de parlementsverkiezingen in Servië te hebben gewonnen. Uit een exit poll blijkt dat de democratische partij van Tadic 37,8 procent van de stemmen zou hebben behaald, terwijl de radicale partij van Tomislav Nikolic op 29,2 procent van de stemmen zou uitkomen. We verzamelden hierover een aantal reacties van Europese Parlementsleden.
De Oostenrijker Hannes Swoboda (PES) liet ons het volgende weten: "Het is eerst en vooral een positief signaal dat de pro-Europese partij van Tadic de verkiezingen lijkt te hebben gewonnen, maar er bestaan talrijke hindernissen die voor de Europese meerderheid zelf in Servië nog steeds opgeloste dienen te worden. De Europese Unie i moet nu in het belang van regionale stabiliteit met veel moed en geduld relaties opbouwen met Servië."
Het Duitse Parlementslid Bernd Posselt (Europese Volkspartij) verklaarde hierover: "We moeten doen wat in onze macht ligt om de pro-Europese krachten te versterken, maar wel onder eerlijke voorwaarden. Het is ook belangrijk dat we heel het gebied in achting nemen, want we kunnen Servië geen mogelijkheden bieden waarover andere staten in het gebied niet beschikken. Ik ben bijvoorbeeld voorstander van een open visabeleid, maar ik denk dat het dan zou moeten toegepast worden in heel de Westelijke Balkan. Ik denk eveneens dat we beter het einde van de coalitieonderhandelingen kunnen afwachten."
De Sloveen Jelko Kacin (ALDE) vraagt zich af "of Servië wel een hoofdrol wil spelen in het toetredingsproces van de regio tot de EU." Kacin: "De resultaten van deze verkiezingen tonen aan dat een groot aantal burgers pro-Europees is, alsook voorstanders van hervormingen. Dit moet in overweging worden genomen. Belangrijke onderhandelingen bij het vormen van een bekwame en stabiele overheid zullen de weg wijzen die Servië zal moeten volgen. De regering zou zo spoedig mogelijk gevormd moeten worden, zodat het diverse problemen kan bestrijden die nog steeds opgelost moeten worden."
Servië ondertekende op 29 april 2008 een Stabilisatie- en Associatieovereenkomst (SAO) met de Europese Unie.
REF.: 20080513STO28748