Een nieuwe strategie voor diergezondheid voor de EU
De afgelopen jaren heeft Europa het verwoestende effect kunnen zien van ernstige uitbraken van dierenziektes op landbouwers, de maatschappij en de economie. De uitbraken van vogelgriep, mond-en-klauwzeer en gekkekoeienziekte (BSE) hebben het bewustzijn verhoogd over het gevaar van ziekten die van dier op mens kunnen worden overgebracht. Een nieuwe strategie voor diergezondheid, gebaseerd op het principe: 'voorkomen is beter dan genezen', is voorgesteld.
Het doel van de strategie voor diergezondheid voor de EU (2007-2013) is om een groter accent te leggen op voorzorgsmaatregelen, ziektetoezicht, controles en onderzoek om het aantal gevallen van dierenziekte te verminderen. De strategie beslaat de gezondheid van alle dieren in de EU: van wilde dieren tot de veestapel tot huisdieren.
De strategie probeert om de volksgezondheid en voedselveiligheid beter te beschermen en om het voorkomen van dierenziektes te verhinderen. Het ondersteunt economische groei door de vrijheid van vervoer van dieren en dierlijke producten te bevorderen en het besteed ook aandacht aan dierenwelzijn en milieubescherming.
Landbouwcommissie: een goed verslag
De rapporteur van het verslag, het Poolse parlementslid Janusz Wojciechowski (UEN), steunt in grote lijnen het voorstel van de Commissie dat hij omschrijft als "noodzakelijk en onze steun waard". Hij wijst echter op vier gebieden waar er ruimte is voor verbetering:
-
-Controle op dierenziekten zou gemakkelijker worden door beperkingen wat betreft de grootte van landbouwbedrijven;
-
-Het vervoer van dieren zou tot een absoluut minimum moeten worden beperkt;
-
-Een sterker accent op inenting als een fundamenteel middel om ziekte te voorkomen;
-
-De voorgestelde maatregelen zullen tot kosten leiden en de financiering hiervan moet duidelijk worden bepaald.
De landbouwcommissie is van mening dat de nieuwe normen ook moeten worden toegepast door landen die dierlijke producten in de EU invoeren om zo de hoge niveaus van dierenwelzijn en gezondheid wereldwijd te bevorderen en te verzekeren.
Volgende stap
Als de resolutie op donderdag door het Parlement wordt aangenomen, zal dit verslag op eigen initiatief een vervolg krijgen door een wetgevend voorstel van de Commissie dat volgens de samenwerkingsprocedure moet worden goedgekeurd. Een actieplan van de Commissie met een gedetailleerd tijdschema wordt in de zomer verwacht (juli of september 2008).
REF.: 20080520STO29281