Servische en Kosovaarse parlementsleden ontmoeten elkaar in het EP

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 28 mei 2008.

Op 26 en 27 mei kwamen Serviërs en Kosovaarse parlementsleden bijeen voor een internationaal forum in het Europees Parlement. Samen met EP-leden en collega's uit de regio en de rest van Europa bespraken zij de toekomst van de Westelijke Balkan. De toestand van de economie, de rol van de parlementen en visumproblemen stonden op de agenda. We spraken met leden van de Servische en de Kosovaarse delegatie.

Kosovo verklaarde zich op 17 februari van dit jaar onafhankelijk van Servië, dat de nieuwe staat heeft geweigerd te erkennen.

"Historische verzoening belangrijkste"

De voorzitter van het Servische Parlement Oliver Duli? vertelde ons dat hij geen problemen heeft met zijn "Albanese collega's" uit Kosovo: "Ik onderhoud contacten met hen en zal deze blijven onderhouden. Ik denk dat we onderhandelingen moeten openen over een gezamenlijke toekomst omdat voor mijn generatie en wellicht voor alle mensen in mijn land een historische verzoening tussen Serviërs en Albanezen het belangrijkste in de regio is."

Duli? is met zijn 33 jaar de jongste parlementsvoorzitter ooit in Servië.

"Gemeenschappelijke toekomst in de EU"

Jakup Krasniqi, de voorzitter van het Kosovaarse parlement, liet weten dat Kosovo en Servië "een gemeenschappelijke toekomst in de EU hebben." Krasniqi: "We verwelkomen dit initiatief van het Europees Parlement en we zijn verheugd dat het EP en de Europese Unie in het algemeen nieuwe vooruitzichten voor de landen in onze regio hebben geboden." 

Het Nederlandse Parlementslid Joost Lagendijk (fractie De Groenen) trad verleden jaar op als rapporteur voor het EP inzake de toekomst van Kosovo: "Na jaren van weigeren bij elkaar te komen zijn beide partijen nu bereid om in ieder geval naar elkaar te luisteren. Ik denk dat beide partijen zich hebben gerealiseerd dat het geen nut heeft om alleen maar tegen elkaar te schreeuwen zonder te communiceren. Ik hoop dat wat vandaag gestart is in de toekomst een vervolg krijgt."

Zie voor meer informatie over de bijeenkomst tevens de pagina van de persdienst, bereikbaar via de link hieronder.

REF.: 20080526STO29857