Stemrecht op Antillen voor Europees Parlement

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 26 juni 2008.

26 juni 2008, wetsvoorstel - Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders kunnen in 2009 voor het Europees Parlement stemmen. De Kamer steunt het wetsvoorstel om dit mogelijk te maken.

Het wetsvoorstel is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Nederlanders op de Antillen en Aruba mogen niet stemmen voor het Europees Parlement i. Dit in tegenstelling tot Nederlanders die in andere landen wonen. Het kabinet maakt met het wetsvoorstel een eind aan deze ongelijke behandeling. Alleen PVV'er Brinkman i is tegen "dit belachelijke idee" en wil de eilanden zo snel mogelijk onafhankelijkheid verlenen.

Pragmatisch

Door alle Nederlanders die buiten Nederland wonen kiesrecht voor het Europees Parlement te geven, kiest staatssecretaris Bijleveld i (Koninkrijksrelaties) een pragmatische oplossing. Schinkelshoek i (CDA), Kalma i (PvdA), Van Raak i (SP) en Van der Staaij i (SGP) prijzen haar daarvoor. Griffith i (VVD) vindt eigenlijk dat alleen mensen met een bepaalde binding aan Nederland mogen stemmen, bijvoorbeeld mensen die maximaal tien jaar uit Nederland weg zijn. De staatssecretaris is daar niet voor, ook vanwege de administratieve lasten die daarmee samenhangen.

Communicatie

Weinig Nederlanders op de Antillen en Aruba zullen gebruikmaken van hun stemrecht voor het Europees Parlement. Griffith mist een onderbouwing voor deze stelling van de staatssecretaris. Bij de Franse overzeese gebiedsdelen kwam in 2004 ongeveer 15% van de kiesgerechtigden op, aldus de staatssecretaris. Met communicatie zal worden geprobeerd bij Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders "meer Europa tussen de oren" te brengen. Van Raak is voor opkomstbevordering, maar wil geen "pro-EU-campagne".

Uitvoering

Nederlanders op de Antillen en Aruba zullen op dezelfde manier voor het Europees Parlement stemmen als andere Nederlanders buiten Nederland: zij moeten zich vooraf registreren en kunnen vervolgens per brief stemmen. Van Raak en Brinkman wijzen op de hoge kosten van de stemprocedure. Briefstemmen is relatief kostbaar, maar internetstemmen is nog veel duurder, zegt de staatssecretaris.

De Kamer stemt volgende week.