Interne markt: Commissie neemt maatregelen om zes lidstaten EU-wetgeving te laten invoeren

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 26 juni 2008.

De Europese Commissie i heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zes lidstaten de EU-wetgeving met betrekking tot de interne markt ten uitvoer leggen. De Commissie daagt Letland voor het Europees Hof van Justitie i omdat het een richtlijn i over vennootschapsrecht niet in zijn nationale wetgeving heeft omgezet. Ook Hongarije wordt voor het Hof gedaagd omdat het een van de richtlijnen inzake kapitaalvereisten niet toepast. Tot slot zal de Commissie schriftelijke aanmaningen sturen naar Nederland, Polen, Portugal en Tsjechië omdat zij een richtlijn betreffende herverzekering niet ten uitvoer hebben gelegd. Een dergelijke aanmaning heeft de vorm van een "met redenen omkleed advies", de tweede fase in de inbreukprocedure van artikel 226 van het EG-Verdrag. Als binnen twee maanden geen bevredigend antwoord is ontvangen, kan de Commissie de kwestie aan het Europees Hof van Justitie voorleggen.

Vennootschapsrecht - Letland

De Eerste Richtlijn Vennootschapsrecht (Richtlijn 68/151/EEG) is gemoderniseerd bij de richtlijn tot vaststelling van informatievereisten voor bepaalde soorten ondernemingen (Richtlijn 2003/58/EG), met name in de zin dat de elektronische indiening van documenten bij bedrijfs- en handelsregisters door vennootschappen wordt vergemakkelijkt. Krachtens de richtlijn kunnen belanghebbenden van het register ook kopieën van dergelijke documenten in elektronische vorm ontvangen. De lidstaten moesten uiterlijk op 31 december 2006 deze richtlijn ten uitvoer leggen. De Commissie heeft nu besloten Letland voor het Hof van Justitie te dagen omdat het deze richtlijn niet volledig ten uitvoer heeft gelegd.

Richtlijnen inzake kapitaalvereisten - Hongarije

De Commissie heeft besloten Hongarije voor het Europees Hof van Justitie te dagen omdat het een van de richtlijnen met betrekking tot de kapitaalvereisten (Richtlijn 2006/49/EG inzake de kapitaaltoereikendheid van beleggingsondernemingen en kredietinstellingen) niet in nationaal recht heeft omgezet. Hongarije heeft weliswaar de belangrijkste omzettingsmaatregelen vastgesteld, maar sommige uitvoeringsmaatregelen ontbreken nog. Slechts een gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2006/49/EG is aan de Commissie meegedeeld.

De richtlijnen inzake kapitaalvereisten hadden tegen 31 december 2006 in nationaal recht moeten zijn omgezet. Daarbij worden nieuwe regels vastgesteld voor kapitaalvereisten - de hoeveelheid eigen financiële middelen waarover banken en beleggingsondernemingen moeten beschikken om hun risico’s te dekken en beleggers te beschermen. De richtlijnen zorgen voor een samenhangende toepassing in de gehele EU van de nieuwe internationale solvabiliteitsregeling die door het Bazelse Comité voor het bankentoezicht is goedgekeurd ('Bazel II').

Herverzekering - Nederland, Polen, Portugal en Tsjechië

Richtlijn 2005/68/EG betreffende herverzekering vult een hiaat in de EU-verzekeringswetgeving, die in het verleden geen regeling behelsde inzake gespecialiseerde herverzekeraars (d.w.z. herverzekeraars die geen directe verzekering aanbieden). Door het ontbreken van een EU-regelgevingskader voor herverzekeringen liep de mate van toezicht op herverzekeraars van EU-lidstaat tot EU-lidstaat sterk uiteen en was er geen sprake van een gelijk speelveld.

De richtlijn gaat uit van het bestaande prudentiële kader van de schadeverzekeringsrichtlijnen en breidt dit kader uit tot herverzekeraars: voortaan oefent de lidstaat van herkomst toezicht op hen uit en geldt het beginsel van het Europees paspoort ook voor hen.

De uiterste omzettingsdatum was 10 december 2007. Door niet alle maatregelen te nemen om de richtlijn in nationaal recht om te zetten, brengen de lidstaten de naleving van de bij de richtlijn ingevoerde voorschriften in gevaar. De Commissie had een schriftelijke aanmaning naar de desbetreffende lidstaten gezonden en omdat een volledige omzetting van de richtlijn en een kennisgeving van de daarmee gepaard gaande omzettingsmaatregelen nog steeds ontbreken, heeft zij besloten die lidstaten een met redenen omkleed advies te sturen.

Het laatste nieuws over inbreukprocedures tegen de lidstaten is te vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm