Creatieve scholieren op bezoek bij Europees Parlement
Brussel - 5 juni 2008
Cornelis Visser
Bijna zestig leerlingen van de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits uit Middelharnis waren donderdag te gast in de Europese hoofdstad Brussel. Ze hadden een wedstrijd gewonnen die was uitgeschreven door School TV/Teleac en de Europese Commissie i, met het doel het thema 'Europa' zo creatief mogelijk uit te beelden. Op een foto of in een op de computer bewerkt beeld.
De winnaars mochten op bezoek bij het Atomium, verschillende Brusselse musea en de tentoonstelling Mini-Europa. Hoofdmoot was een bezoek aan het Europees Parlement i, waar de scholieren in gesprek gingen met Cornelis Visser i. De 43-jarige christen-democraat, in Europa werkzaam voor de EVP/EPP-fractie i en zelf inwoner van Middelharnis, kreeg van de 3 VWO-leerlingen behoorlijk pittige vragen.
Een voorbeeld: Waarom bijvoorbeeld zit Europa nog steeds in zowel Brussel als in Straatsburg? "De meerderheid van de parlementariërs is er voorstander van alleen in Brussel te werken, want die ene week Straatsburg per maand kost heel veel tijd aan reizen en organiseren," liet Visser weten. "Maar voor Frankrijk en Duitsland is Straatsburg heel belangrijk. Ze hebben daar tot drie keer toe vrede met elkaar gesloten, waaronder na de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Het is dus echt hun symbool van de vrede. En sinds Nederland een korting van een miljard euro heeft bedongen op de afdracht aan Europa, kan het land ook niet echt meer zeuren over die paar Europarlementariërs i die er niet zo blij mee zijn."
En waarom is Nederland zo streng geworden voor de mosselsector? Een vraag op het vakgebied van Visser, die behalve cultuur en onderwijs ook economie en visserij in zijn portefeuille heeft. "Het klopt dat ze in andere landen gewoon door gaan op de oude voet, Nederland heeft de nieuwe regels veel te strikt doorgevoerd. We hadden veel meer rekening moeten houden met de sociale en economische belangen van de sector."
De leerlingen aan wie de school uit Middelharnis de winst had te danken, leverden zulk kwalitatief hoogstaand werk aan dat de jury dat er geen hulp van volwassenen aan te pas was gekomen. "Is dit wel echt door kinderen gemaakt? We twijfelden er eigenlijk een beetje aan, want het zag er zo goed uit", reageerde Liselotte Langer, woordvoerster van de Europese Commissie in Den Haag i.
Leerlingen Luc Parhan en Jaco Verolme zetten in een avondje achter de pc een Dali-achtig stilleven in elkaar. "Denkend aan Europa dacht ik aan een mooi oud straatje. Niet dat Europa nou de oude wereld is, maar in bijvoorbeeld Amerika zie je niet van die mooie oude smalle steegjes. Zo'n straatje als op onze voorstelling, met in de lucht euro-biljetten en -munten en een straatnaambordje met de naam Straatsburg erop."
Omdat twee andere leerlingen van dezelfde school in Middelharnis bijna net zo creatief waren, wonnen zij een 'tweede eerste prijs' met hun collage van het Sluisje van Ouddorp.
bron: Edwin Wendt