Donderdag in de plenaire vergadering: klimaatverandering, Tibet

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 11 april 2008.

Op donderdag debatteerden de leden van het Europees Parlement i over een resolutie betreffende de aanpassing van de EU i aan de klimaatverandering. De resolutie, die werd goedgekeurd door een grote meerderheid, vraat om steun voor de armere delen van Europa en de derde wereld die geconfronteerd worden met de gevolgen van de klimaatverandering. Donderdag werd ook gestemd over Tibet, de uitdagingen van de globalisering, Kroatië en culturele industrieën in Europa.

Naar aanleiding van een mondelinge vraag met een aansluitend debat, aangevraagd door de voorzitter van de tijdelijke commissie Klimaatverandering Guido Sacconi (IT, PES), nam het Parlement een resolutie aan over dit onderwerp.

"60.000 sterfgevallen per jaar door klimaatverandering"

De resolutie stelt dat 60.000 sterfgevallen per jaar zijn toe te schrijven aan klimaatgerelateerde natuurrampen, wat de klimaatverandering een probleem maakt dat de moderne samenleving als geheel treft.

Sacconi: "Hoe kunnen we in de EU landen die meer hulp nodig hebben om goed om te gaan met de gevolgen van de opwarming van de aarde helpen?" Sacconi wees verder op de noodzaak een evenwicht te vinden tussen de inspanningen betreffende "beperking en aanpassing."

Sacconi pleitte eveneens voor meer onderzoek: "We weten nog steeds niet genoeg over de effecten van de opwarming van de aarde, hierdoor is het moeilijk te plannen op lange termijn en de ergste aspecten te voorkomen."

"Arme landen grootste slachtoffers"

Eurocommissaris Stavros Dimas i (Milieu) liet weten te hopen dat er een overeenkomst over de uitstoot van CO2 wordt gesloten in Kopenhagen in 2009. Hij wees er ook op dat klimaatverandering de armste landen het hardst treft: "Ondanks het feit dat ze er niet echt aan bijgedragen, zijn zij de grootste slachtoffers van de opwarming van de aarde."

Veel leden van het Europees Parlement benadrukte dit punt van de armere landen lijden het meest nodig hebben, en helpen.

In zijn resolutie verzoekt het Parlement om:

  • extra middelen voor innovatieve oplossingen om klimaatverandering aan te pakken;
  • samenwerking ter ondersteuning van de armere delen van Europa en de derde wereld;
  • maatregelen om te zorgen voor de veiligheid van de voedsel- en energievoorziening;
  • maatregelen ter waarborging van de beschikbaarheid, toegankelijkheid, het gebruik en de instandhouding van water;
  • acties ter versterking van de capaciteit van de gezondheidszorg om goed om te kunnen gaan met de negatieve gevolgen van de klimaatverandering.

Jerzy Buzek (PL; Europese Volkspartij): "De hele wereld zou moeten optreden tegen de klimaatverandering, investeren in preventie is veel goedkoper."

Katerina Batzeli (GR, sociaaldemocratische fractie) liet weten dat "we de limiet van duurzaamheid hebben bereikt. Deze crisis is ook een economische crisis."

Ook op donderdag

Later deze dag stemden de leden van het Europees Parlement over een resolutie over de situatie in Tibet, waarbij door de aanname ervan de Chinese repressie tegen de Tibetaanse bevolking werd veroordeeld. Ook werd er gepleit voor de opening van een VN-onderzoek over de recente rellen en voor de deelname van de EU-leiders op de Olympische Spelen. Lees meer hierover via de link naar de persdienst hieronder!

Andere resoluties waarover donderdag werd gestemd betreffen een aanbeveling inzake de goedkeuring van de steun uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor Portugal en Malta, de culturele industrieën in Europa (zie ook ons artikel op deze website) en het voortgangsverslag over Kroatië.