Kroatië dichter bij toetreding
In de plenaire vergadering op 10 april werd er gestemd over het voortgangsverslag 2007 Kroatië. Het Parlement is overwegend positief, maar stippen ook enkele belangrijke aandachtspunten aan voor Kroatië om het proces voorspoedig te laten lopen. De stemming over het voortgangsverslag 2007 over de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) werd uitgesteld tot de plenaire vergadering van 21-24 april in Straatsburg.
Kroatië dichter bij een mogelijke toetreding
Kroatië komt steeds dichter bij een mogelijke toetreding tot de EU. Het Parlement zegt dat de inzet van Kroatië vruchten heeft afgeworpen en goede hoop biedt voor het EU-integratieproces. Echter, het Parlement verzoekt wel dat Kroatië zich inzet om bestaande nationalistische scheidslijnen te overwinnen. Dit zijn enkele conclusies van het rapport dat vandaag in de plenaire vergadering goedgekeurd is. Het Parlement deelt de mening met de Commissie dat er nog voor de Europese verkiezingen in juni 2009 een definitief besluit over het EU-lidmaatschap van Kroatië moet genomen worden.
Het rapport van Hannes SWOBODA (PES, AT) werd goedgekeurd met 588 stemmen voor, 39 stemmen tegen en 22 onthoudingen. De toon van het rapport is in het algemeen zeer positief. Het rapport "prijst de Kroatische autoriteiten voor de positieve resultaten die tot nu toe bereikt zijn." en zegt dat Kroatië op de meeste terreinen "aanzienlijke en lovenswaardige resultaten heeft geboekt." Het Parlement stelt dat "grotere politieke toezeggingen nodig zijn om enkele van de meer problematische sectoren aan te pakken" en "roept de Commissie dan ook op om alle zeilen bij te zetten en meer middelen toe te kennen voor de voorbereiding, verwerking en afronding van het onderhandelingsmateriaal, zodat de EU snel en doeltreffend kan inspelen op de vooruitgang die Kroatië boekt."
EU-lidmaatschap betekent wel dat de Kroatische autoriteiten zich moeten inzetten "met de ontwikkeling van de administratieve capaciteit die voor de tenuitvoerlegging van de nieuwe wetgeving noodzakelijk is" Het Parlement is ook van mening dat er verdere verbeteringen noodzakelijk zijn van het gerechtelijk stelsel en "roept op om de inspanningen voort te zetten om een eind te maken aan de - in sommige gevallen onaanvaardbare hoge - mate van corruptie." En hoewel het EP zich verheugt "dat Kroatië het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) zijn volledige medewerking verleent", maakt het EP zich wel zorgen "over de negatieve invloed van de uitspraken over de oorlogsmisdaden in Vukovar op de publieke opinie in Kroatië." Daarnaast is het EP "ingenomen met het besluit van 13 maart 2008 van het Kroatische parlement om de milieu- en visserijbeschermingszone niet toe te passen op lidstaten van de EU totdat gezamenlijke overeenstemming in de geest van de EU is bereikt; vertrouwt erop dat, zodra deze kwestie definitief is opgelost, snel besluiten over het openen van nieuwe hoofdstukken kunnen worden genomen."
Uitstel stemming over het voortgangsverslag 2007 FYROM
Het Parlement besluit de stemming over het voortgangsverslag 2007 over de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) van rapporteur Erik MEIJER (EVL/NGL, NL) over op te schorten tot de plenaire vergadering in Straatsburg eind april om het Parlement is staat te stellen een brede meerderheid te vinden inzake netelige kwesties.