Woensdag op de agenda in het EP: Kroatië, FYROM en Cypriotische Eurocommissaris
Op woensdag 9 april startte de plenaire vergadering in het Europees Parlement i met het goedkeuren van de benoeming van de nieuwe Cypriotische Eurocommissaris Androula Vassiliou i. Vervolgens debatteerden de parlementsleden over de vooruitgang die door Kroatië en Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) wordt geboekt in verband met de toetreding tot de Europese Unie. Andere onderwerpen kwamen ook aan bod zoals de situatie in Libanon en de strijd tegen kanker in de uitgebreide EU.
Tijdens de plenaire vergadering verwelkomde president Hans-Gert Pöttering i de nieuwe parlementariër Sirpa Pietikäinen, voormalig minister van milieu, die de opvolger is van de Fin Alexander Stubb, nu benoemd als minister van buitenlandse zaken in zijn geboorteland.
De parlementsleden hebben tijdens de plenaire vergadering bovendien de benoeming van Androula Vassiliou goedgekeurd als nieuwe Cypriotische Eurocommissaris voor volksgezondheid, voedselveiligheid, dierenbescherming en welzijn. Vassiliou vervangt Markos Kyprianou, die zijn ontslag heeft ingediend om minister van Buitenlandse Zaken in de nieuwe Cypriotische regering te worden. Na een parlementaire hoorzitting op 1 april, is de echtgenote van de voormalige Cypriotische president, George Vassiliou, sinds gisteren dus officieel benoemd tot de nieuwe Cypriotische Eurocommissaris. Ze is verantwoordelijk voor deze functie tot de volgende Europese parlementaire verkiezingen van juni 2009.
Toetreding van FYROM & Kroatië tot de Europese Unie
De parlementsleden bespraken onder meer de vooruitgang die wordt geboekt door de twee EU-kandidaatlanden van het voormalige Joegoslavië: Kroatië en Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM). De meeste sprekers waren ervan overtuigd dat de toetreding van deze twee landen zowel stabiliteit als welvaart zou brengen aan dit onrustige gebied in Zuid-Oost Europa.
Kroatië
De Oostenrijkse rapporteur Hannes Swoboda (sociaal-democratische fractie) verklaarde: "De toetreding van Kroatië zou een belangrijk signaal kunnen zijn aande rest van het gebied. Ik had gehoopt dat 2008 het jaar zou zijn waarin de onderhandelingen afgerond zouden zijn, maar dit is jammer genoeg niet realistisch. We moeten alle mogelijke inspanningen leveren zodat Kroatië tegen 2011 lid kan worden van de Europese Unie."
Om de toetreding van Kroatië te kunnen verwezenlijken, benadrukte de rapporteur bepaalde vereisten:
-
-hogere inspanningen leveren om de rechterlijke macht in het land te verbeteren;
-
-het, in sommige gevallen, onaanvaardbare hoge niveau van corruptie uitroeien;
-
-onopgeloste bilaterale grenskwesties met buurlanden oplossen, vooral met Slovenië en Bosnië-Herzegovina.
FYROM
Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) is al een EU-kandidaatland sinds 2005, maar de onderhandelingen zijn nog niet van start gegaan. Janez Lenar?i?, vertegenwoordiger van de Raad, hoopt dat de onderhandelingen dit jaar nog zullen beginnen. Volgens hem zou Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië ook een belangrijke rol spelen als stabiliserende factor in het Gebied.
De rapporteur, de Nederlander Erik Meijer (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links) heeft de belangrijkste punten uiteengezet en hij hoopt hier in de loop van het jaar verbeteringen in te zien die tot een gunstige evaluatie wat betreft de voortgang van de voorbereidingen voor het EU-lidmaatschap kunnen leiden: "Ik hoop dat het verslag in 2009 normale ontwikkelingen zal laten zien_. met milieubescherming, verbeteringen in het rechtssysteem, modernisering van de spoorwegen, gelijkheid tussen alle religieuze groeperingen en vrijheid voor vakorganisaties. Dat is essentieel. Er is duidelijk een relatie tussen de twee taalgemeenschappen, die verbeterd is sinds de splitsing in 2001".
Andere onderwerpen
-
-Debat over Libanon. Stemming over de resolutie zal in april tijdens de plenaire sessie in Straatsburg (21-24 april 2008) plaatsvinden.
-
-Bestrijding tegen kanker in de uitgebreide EU. Mondelinge vraag aan de Europese Commissie. Stemming op donderdag 10 april 2008.
-
-Europese cultuur. Debat over twee rapporten: Europese agenda voor cultuur in het licht van de mondialisering (Vasco Graça Moura ) en Culturele industrieën in Europa (Guy Bono).