Staatssecretaris Timmermans op werkbezoek naar Leeuwarden en Groningen

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken [NIET MEER ACTIEF] (BUZA), gepubliceerd op dinsdag 8 april 2008.

Staatssecretaris voor Europese Zaken, Frans Timmermans i brengt woensdag 9 april een werkbezoek aan Leeuwarden en Groningen.

Timmermans' bezoek staat met name in het teken van lokale en regionale initiatieven op het gebied van duurzaamheid en technologische innovatie in de noordelijke energiesector. Centraal daarbij is de wijze waarop deze initiatieven kunnen bijdragen aan de realisering van nationale en Europese energie- en klimaatdoelstellingen. Timmermans hoopt tijdens zijn werkbezoek meer te horen over Europees beleid, Europese projecten en mogelijke knelpunten in Friesland en Groningen.

Timmermans werkbezoek begint in Leeuwarden, waar hij een gesprek heeft met burgemeester Crone, over de inspanningen die de gemeente Leeuwarden verricht op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en de toepassing van alternatieve brandstoffen. De vertaling van Europese regelgeving naar maatregelen op gemeentelijk niveau komt daarbij tevens aan de orde.

Daarna gaat Timmermans naar het Wetsus topinstituut voor watertechnologie. In dit instituut werken bedrijven en kennisinstellingen intensief samen om nieuwe technologieën op het gebied van water te ontwikkelen. Vervolgens zal hij een bezoek brengen aan de Fryske Academy in verband met het Mercatorproject.

Timmermans zal daarna doorreizen naar Groningen, waar hij een bezoek brengt aan GasTerra. Als internationale opererende handelsonderneming in aardgas is GasTerra een belangrijke speler op zowel de Nederlandse als de Europese energiemarkt. Timmermans spreekt met directeur Gertjan Lankhorst over internationale ontwikkelingen op het gebied van gas en energie, en de toekomst van Nederland als `gasrotonde' van Europa.

Tot slot gaat Timmermans naar Energy Valley, een platform waarin bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit de vier noordelijke provincies (Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland) samen met de Rijksoverheid werken aan de ontwikkeling van een duurzame energiesector in Noord-Nederland. Timmermans spreekt met directeur Gerrit van Werven over het belang van innovatie op energiegebied voor het behalen van de Europese energie- en klim aatdoelstellingen.