De vier kleuren van het Europees Parlement
In zijn beroemde gedicht "Voyelles" ("Klinkers") associeerde de Franse dichter Arthur Rimbaud elke klinker met een bepaalde kleur. De leden van het EP i zijn net zo bedreven in het gebruik van kleuren, maar zij worden hierbij zeker niet geïnspireerd door de poëtische muze. Zij gebruiken kleuren om het parlementaire jaar op een overzichtelijke manier in te delen, waarbij elke van de vier roosterkleuren overeenkomt met een specifieke parlementaire activiteit. Onderstaand meer hierover.
Rood
In de agenda worden twaalf weken rood gemarkeerd als de maandelijkse plenaire vergaderingen worden gehouden. Tijdens deze vergaderingen komen alle parlementsleden in Straatsburg bijeen. Deze vergaderingen zijn openbaar. In Brussel worden jaarlijks ongeveer zes aanvullende tweedaagse vergaderingen georganiseerd. In augustus komt het Parlement niet bijeen, daarom wordt er in september een extra vergadering in Straatsburg gehouden. Tijdens deze plenaire vergaderingen nemen de parlementsleden de belangrijkste beslissingen. Met de stemming is in het wetgevingsproces het stadium bereikt waarin het Parlement een positie over een bepaald onderwerp (een richtlijn, voorschrift of resolutie) inneemt.
Roze
Voordat een wetsvoorstel wordt voorgelegd voor debat en stemming in de plenaire vergadering, wordt het door de parlementsleden eerst in vaste parlementaire commissies besproken. Deze commissies bekijken en amenderen de voorstellen die door de Europese Commissie en de Raad zijn voorgelegd en indien nodig stellen zij een verslag op dat in de plenaire vergadering wordt ingediend. De voorzitters van de commissies coördineren hun werkzaamheden in de Conferentie van commissievoorzitters. Er zijn twintig vaste commissies die elk in een bepaalde materie zijn gespecialiseerd (zoals milieubeheer, interne markt, vervoer en landbouw). Zij komen een of twee keer per maand samen in Brussel en deze bijeenkomsten worden in het jaarrooster aangegeven met de kleur roze.
Blauw
De kleur blauw staat voor de weken waarin de fracties bij elkaar komen. Parlementsleden verenigen zich niet naar nationaliteit, maar naar politieke voorkeur. Hoewel Parlementsleden geen lid kunnen zijn van meerdere fracties, kan een lid wel tot geen enkele fractie behoren. Deze Parlementsleden behoren tot de 'niet-ingeschrevenen'. Parlementsleden komen elke maand in hun fractie bijeen om voornamelijk over wetgevingsvoorstellen te praten die op dat moment - of in de nabije toekomst - in de plenaire vergadering zullen worden behandeld. Daarom gaan de blauwe weken vaak aan de rode weken vooraf. In deze fractievergaderingen stellen de fracties hun prioriteiten vast en nemen ze hun standpunten in wat betreft de voornaamste punten op de agenda.
Turquoise
En ten slotte zijn er nog de 'turquoise' weken die voorbehouden zijn aan de externe parlementaire activiteiten. Tijdens deze weken, waarvan er zeven zijn in 2008, vinden er geen politieke activiteiten in het Parlement zelf plaats. In plaats daarvan hebben de parlementsleden de gelegenheid om bijvoorbeeld hun kiezers te ontmoeten of om aan een bezoek van een officiële delegatie van het Parlement deel te nemen om de internationale contacten van het Parlement te ontwikkelen en te onderhouden.