Vijftig jaar Europees Parlement herdacht in Straatsburg

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 12 maart 2008.

In het kader van het 50-jarig bestaan van het Europees Parlement i vond er op woensdag ter gelegenheid hiervan een bijzondere plechtigheid plaats. De Voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering i, leidde de plechtigheid en toespraken die begeleid werden door het Europese Jeugdorkest in door aan te geven dat het EP "een zelfbewuste en een belangrijke speler in de Europese politiek is geworden, waarbij het Verdrag van Lissabon i de rol van het EP alleen maar zal versterken."

In zijn toespraak benadrukte de Voorzitter dat "het Europees Parlement stap voor stap heeft gevochten voor veiligheid en meer rechten en zich steeds meer bewust is van zijn verantwoordelijkheid en van wat het zou kunnen doen." PÖTTERING gaf daarbij aan dat "het Parlement op dit moment zijn naam eer aan doet."

De huidige Voorzitter van het EP verwelkomde verschillende oud-voorzitters, evenals Commissievoorzitter José Manuel Barroso i, de voorzitter van de Raad van Europa, vertegenwoordigers van verschillende nationale parlementen en andere speciale genodigden.

"Lissabon zal onze rechten versterken"

Refererend aan Robert SCHUMAN, de eerste voorzitter van de Europese Parlementaire Assemblee en een van de grondleggers van de EU, noemde de Voorzitter het Parlement een "ontmoetingsplaats, zowel in zijn tijd als tegenwoordig." PÖTTERING: "Vandaag de dag bestaan we uit 785 leden uit 27 Europese landen; we vertegenwoordigen zeven fracties en meer dan 150 nationale politieke partijen; we zijn zowel een wetgevende en begrotingsautoriteit; staan op gelijke voet met de Raad van Ministers; oefenen toezicht uit op de Europese Commissie en zijn de vertegenwoordigers van bijna 500 miljoen burgers van de Unie. We zijn een zelfbewuste en een belangrijke speler in de Europese politiek geworden."

Sprekend over het hervormingsverdrag liet de Voorzitter weten dat "het Verdrag van Lissabon onze rechten verder zal versterken. In de toekomst zullen besluiten over belangrijke kwesties die van belang zijn voor de burgers in de Europese Unie alleen worden genomen als het Europees Parlement daarvoor toestemming heeft verleend."

De Voorzitter deelde eveneens mee dat "we trots mogen zijn op onze consequente steun voor het hervormingsverdrag en het handvest van de grondrechten" en dat de samenwerking met de nationale parlementen een speciale zorg is voor het Parlement: "We moeten trachten om deze duurzame samenwerking op dit gebied te handhaven."

"Prestatie om te vieren"

In de formele zitting om de gebeurtenis luister bij te zetten richtte de voorzitter van de Raad, de Sloveense premier Janez JANSA zich eveneens tot het Parlement. De premier herinnert eraan dat, in de nasleep van twee wereldoorlogen, "de Europese Gemeenschappen zes lidstaten en 168 miljoen Europeanen bijeenbrachten, die de wonden van de oorlog genazen, voor economische vooruitgang zorgden en samen met de Euro-Atlantische alliantie voor vrijheid en democratie zorgden."

"Maar", zo ging hij verder, "het grootste deel van het resterende deel van Europa bestond helaas nog uit totalitaire communistische regimes. Vandaag de dag is dit beeld echter geheel veranderd. Nagenoeg alle Europeanen leven nu in vrijheid en democratie. We zouden vandaag niet in vrede en welvaart leven zonder de vereniging van onze krachten vijftig jaar geleden. Dit is een hele prestatie wat we mogen vieren."

JANSA noemde economische zaken, energie, de klimaatverandering, mensenrechten en de interculturele dialoog als gebieden waarin het Europees Parlement een belangrijke rol speelt.

"Parlement onmisbare partner"

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel BARROSO gaf in zijn toespraak aan dat "de oprichters van een verenigd Europa voorzagen dat duurzame en sterke instellingen nodig waren om de onderlinge banden van de Zes te versterken. Deze instellingen moesten ook kunnen evolueren." Sindsdien heeft Europa volgens hem "een unieke institutionele driehoek, dat voor succes heeft gezorgd dankzij de vindingrijkheid en het evenwicht van onze institutionele structuur, die anders is dan de gebruikelijke verdeling van bevoegdheden."

"Vijftig jaar na de oprichting van het EP leeft Europa in vrede, er is echter nog steeds behoefte aan sterke instellingen om de uitdaging van onze tijd tegen te gaan: de globalisering. De ervaring van het openstellen van markten - vergezeld met regels die de waarden van vrijheid, solidariteit en duurzame ontwikkeling uiten - betekent dat alleen Europa de instellingen en instrumenten heeft die nodig zijn om vorm te geven aan de globalisering."

"De bevoegdheden van het Parlement hebben Europa als geheel versterkt. Een sterk Europees Parlement is een onmisbare partner voor andere instellingen, in het bijzonder de Europese Commissie", zo liet BARROSO weten waarbij hij aangaf dat het Verdrag van Lissabon, eenmaal geratificeerd, zal bijdragen aan de bevoegdheden van het Parlement.

"Constructief partnerschap nodig"

BARROSO gaf eveneens aan dat "wij enkel slagen door een constructief partnerschap te handhaven tussen de Europese instellingen." De Commissievoorzitter eindigde met een citaat van de Portugese schrijfster Agustina Bessa-Luís: "Op 15-jarige leeftijd heb je de toekomst; op 25-jarige leeftijd een probleem; op 40-jarige leeftijd ervaring, maar voordat je 50 jaar oud bent heb je geen geschiedenis."

Het Europees Parlement kwam voor het eerst als Parlementaire Assemblee bijeen voor zijn constituerende vergadering in Straatsburg op 19 maart 1958.

Datum: 12 maart 2008

 

REF.: 20080311IPR23707