Het Europees Parlement bestaat een halve eeuw
Vijftig jaar geleden kwam het Europees Parlement i voor het eerst in Straatsburg samen onder een andere naam: de Europese Parlementaire Assemblee. In 1962 werd het bekend onder de huidige naam: het Europees Parlement. Deze week zal het Parlement zijn vijftigste verjaardag vieren tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg.
Gedurende een periode van vijftig jaar heeft het Europees Parlement zich ontwikkeld van een adviesorgaan tot een instelling met wetgevende en begrotingsbevoegdheden en controle op de andere Europese instellingen.
Inhoudsopgave van deze pagina:
Reeds in 1952 werd met het Verdrag ter oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal i (EGKS), dat door zes Europese staten wordt ondertekend, een Parlementaire Assemblee geïntroduceerd, die zaken behandelde die dat Verdrag betroffen.
De kwalitatieve sprong kwam in 1957, toen, wegens het succes van het EGKS- Verdrag, de zes landen overeenkwamen om een bredere Europese Economische Gemeenschap i (EEG) te vormen met een douane-unie, een gemeenschappelijk beleid en een gemeenschappelijke markt, die op het vrij verkeer van personen, diensten, goederen en kapitaal werd gebaseerd. Het Verdrag van Rome van 1957 dat tot dit nieuwe kader leidde, zorgde ook voor een gezamenlijke Parlementaire Vergadering voor de EGKS en de EEG. Deze Vergadering werd in 1958 voor het eerst gehouden en ontwikkelde zich tot het Europees Parlement van vandaag.
De leden van het Europees Parlement werden tot de eerste directe verkiezingen in 1979 door de nationale parlementen benoemd.
Om zijn vijftigste verjaardag te vieren, organiseert het Europees Parlement aanstaande woensdag tijdens de plenaire vergadering een speciale ceremonie. Onder de gasten die aanwezig zullen zijn, zijn vertegenwoordigers van de instellingen van de EU, de vroegere voorzitters van het EP en vertegenwoordigers van nationale parlementen. De aanwezigen zullen in het hemicycle luisteren naar een kort concert van het jeugdorkest van de EU .
De voorzitter van het Parlement, Hans-Gert Pöttering i, zal de ceremonie openen. Na zijn toespraak komen achtereenvolgens de Sloveense premier, Janez Jansa (Slovenië is momenteel voorzitter van de Raad), en de voorzitter van de Commissie i, José Manuel Barroso i, aan het woord.
Klik hieronder om de ceremonie aanstaande woensdag van 15.00 tot 16.00 uur rechtstreeks te volgen.