Het Europees Parlement en gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 5 maart 2008.

Op 8 maart wordt de Internationale Vrouwendag gevierd. Dit is een belangrijke dag om genderongelijkheid onder de aandacht te brengen. Hoe brengt het Europees Parlement i het eraf op dit gebied? De statistieken tonen een continue toename van vrouwelijke parlementsleden van 17% voor de eerste directe verkiezingen in 1979 tot aan 31 % vandaag de dag. Er is nog geen gelijke verdeling maar er zijn in het Parlement bijna twee keer zoveel vrouwen als het gemiddelde aantal vrouwelijke parlementsleden wereldwijd.

De vertegenwoordiging van vrouwen op Europees niveau

De lidstaten die het hoogste aantal vrouwelijke leden in het Europees Parlement hebben, zijn Nederland (52%), Estland (50%) en Luxemburg (50%) terwijl Malta en Cyprus geen vrouwelijke parlementsleden hebben.

Verder zijn 6 van de 23 commissievoorzitters en 5 van de 14 ondervoorzitters van het vrouwelijk geslacht. Van de 37 delegaties worden er 13 door een vrouw geleid.

Sinds 1979 heeft het Parlement 12 voorzitters gekend waarvan twee vrouwelijke namelijk Simone Veil (1878-1982) en Nicole Fontaine (1999-2002). Beide vrouwelijke voorzitters waren Française.

De vertegenwoordiging van vrouwen in nationale parlementen

Het aandeel vrouwelijke nationale parlementsleden is in de gehele EU het afgelopen decennium toegenomen van 16% in 1997 tot 24% in 2007. Dit is nog steeds onder de minimumdoelstelling van 30% dat als noodzakelijk wordt beschouwd voor vrouwen om zinvolle invloed op de politiek uit te oefenen.

Volgens het rapport van de Europese Commissie i 'Vrouwen en mannen in besluitvorming 2007' hadden aan het einde van het jaar 2006 twintig landen wereldwijd dit aandeel vrouwelijke parlementsleden van 30% bereikt. Van deze landen liggen er acht in de Unie namelijk: Zweden (47%), Finland (42%), Nederland (39%), Denemarken, Spanje, België, Duitsland en Oostenrijk.

De lidstaten die het slechts scoren met minder dan 15% vrouwelijke parlementsleden zijn: Tsjechië, Cyprus, Ierland, Slovenië, Hongarije, Roemenië en Malta.

Internationale Vrouwendag

Op 6 maart organiseert de commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid in het kader van de Internationale Vrouwendag een conferentie over gendermainstreaming in het parlementaire werk en de rol van vrouwen in de interculturele dialoog.