Alojz Peterle over Slovenië, Kosovo en kanker
De voormalige premier en minister van Buitenlandse Zaken van Slovenië Alojz Peterle werd in 2004 gekozen als lid van het Europees Parlement i. Het lid van de Europese Volkspartij is een bekend gezicht in het Europees Parlement. Omdat Slovenië momenteel de voorzitter van de EU i is, vroegen we hem naar de voorlopige resultaten hiervan en naar de voormalige Joegoslavische naties. Peterle praat verder openhartig over zijn succesvolle persoonlijke strijd tegen kanker en zijn campagne tegen de ziekte.
Meneer Peterle, voorafgaand aan het Sloveense voorzitterschap van de Raad lieten sommige critici weten dat Slovenië te klein en te jong is voor het voorzitterschap. Hoe doet het Sloveense voorzitterschap het niettemin?
"Allereerst, heeft ooit iemand kritiek geuit op Luxemburg, dat kleiner is dan Slovenië? De grootte van het land heeft geen rechtstreekse verhouding met de kwaliteit van het voorzitterschap. Slovenië begon het voorzitterschap met veel enthousiasme en met de juiste prioriteiten. Ik ben zeer tevreden over de conferentie inzake de interculturele dialoog. We hebben met succes het goederenpakket ingevoerd, dat de interne markt versterkt en gunstig is voor kleine en middelgrote ondernemingen.
De voorbereidingen op de nieuwe Lissabonstrategie verlopen eveneens goed en het lijkt erop dat we zullen slagen inzake de wetgeving op het gebied van voertuigen die gebruik maken van waterstof. Mijn analyse is dat het werk tot nu toe succesvol is geweest."
Een verbetering van de betrekkingen met de Westelijke Balkan is een prioriteit van het Sloveense voorzitterschap. Hoe ziet u de toekomst van de regio?
"Dit is van belang voor de hele Unie. Slovenië kent de streek goed, want het heeft een gemeenschappelijke geschiedenis en kent nauwe economische en andere banden met de Westelijke Balkanlanden. De kennis van Slovenië en de ervaring in de regio zijn een groot voordeel voor tijdens het voorzitterschap.
In de politiek kiezen we niet altijd tussen goede en betere oplossingen. De afkondiging van de onafhankelijkheid van Kosovo heeft gevolgen voor de hele wereld. Dit geldt ook voor de eenheid van de EU met betrekking tot het verzenden van de missie naar Kosovo en het gemeenschappelijk standpunt van de Raad dat ieder land kan beslissen over het erkennen van Kosovo.
De situatie zal verbeteren wanneer alle deelnemers dezelfde regels aannemen van het spel dat leidde tot een vreedzame en succesvolle ontwikkeling van de EU na de Tweede Wereldoorlog. Eerbiediging van de nationale identiteit en de bereidheid te verzoenen en samen te werken moeten de basis voor het samenleven van verschillende volkeren en minderheden in dit deel van Europa worden."
Als enige vertegenwoordiger van de nieuwe lidstaten in het presidium van de Conventie over de Toekomst van Europa (2002-2003): wat zijn uw ideeën over het nieuwe Verdrag van Lissabon i ?
"Dit verdrag maakt het mogelijk om een meer effectieve en transparante werking van de instellingen van de EU te bereiken, verdere uitbreidingen zijn mogelijk en het geeft een belangrijke rol aan het EP en de nationale parlementen. Het voorziet ook in een sterk buitenlands beleid, met de steun van een gemeenschappelijke diplomatieke dienst."
Tenslotte een persoonlijke vraag: u heeft openlijk gesproken over hoe u kanker heeft overwonnen. Hoe kan het Europees Parlement op dit gebied zijn bijdrage leveren?
"Kanker is nog steeds het voornaamste gezondheidsprobleem in de EU. Vandaag de dag kunnen één op de drie burgers rekenen op deze onaangename diagnose. We moeten snel handelen! Aan het begin van mijn mandaat zette ik MAC op: Members Against Cancer. Hier zijn momenteel zestig Europese Parlementsleden lid van. Het EP zou wetgeving kunnen aannemen in de strijd tegen kanker. Het zou daarbij beter kunnen samenwerken met de Raad en de Commissie, alsook met de nationale parlementen. Een van de belangrijkste ideeën is de oprichting van een task force tegen de ziekte. Gezondheid is in de bevoegdheid van de lidstaten, maar sommige problemen kunnen alleen succesvol worden opgelost op Europees niveau. Ook de burgers verwachten Europese actie."