Europees Parlement bespreekt Kosovo en het Verdrag van Lissabon
Op woensdag werd een verslag over het Verdrag van Lissabon, besproken en met een grote meerderheid aangenomen. Het Verdrag zal de democratie, transparantie en doeltreffendheid binnen de EU vergroten, denkt de meerderheid van de parlementsleden. Enkelen waren minder enthousiast en vroegen om referenda. Er werd ook over de onafhankelijkheid van Kosovo, de toepassing van het gemeenschapsrecht en de demografische toekomst van de EU gedebatteerd.
Inhoudsopgave van deze pagina:
Op woensdagochtend presenteerden Richard Corbett (Verenigd Koninkrijk, PES), en Iñigo Méndez de Vigo (Spanje, EVP-ED) hun rapport over het Verdrag van Lissabon. Tot dusver hebben vijf lidstaten het Verdrag geratificeerd (Hongarije, Frankrijk, Slovenië, Malta en Roemenië) en tien andere landen hebben ratificatieprocedures gestart. Ierland is de enige lidstaat die een referendum gaat houden. Het verslag stelt dat de lidstaten het Verdrag tegen het einde van dit jaar zouden moeten ratificeren om de weg vrij te maken voor de Europese verkiezingen in juni 2009.
Een overweldigende meerderheid van parlementsleden keurde het nieuwe hervormingsverdrag goed, waarover werd gezegd dat het de democratische verantwoordingsplicht van de EU en het functioneren van haar instellingen zal verbeteren en de burgerrechten beter zal beschermen.
De parlementsleden benadrukten ook dat het nieuwe Verdrag de bevoegdheden van het Parlement zal uitbreiden als volledig erkende medewetgever met grotere begrotingsbevoegdheden.
Rapporteur Corbett noemde dit verdrag "een forse toename van democratie in de Europese Unie". Co-rapporteur Méndez de Vigo noemde het een "politieke oplossing", die ons in staat zal stellen om "voorbij de crisis en de stilstand in het verleden te komen". "Wij hebben veel van onze ambities aan de kant van de weg achtergelaten, maar niettemin zijn we erin geslaagd om de essentiële onderdelen van de Grondwet te bewaren", voegde Méndez de Vigo hieraan toe.
Er waren ook parlementsleden die een oproep deden voor referenda of stelden dat de politieke elite van de EU haar wil aan de mensen oplegt.
Het hemicycle was daarna het toneel van een levendig debat over de onafhankelijkheid van Kosovo, die het parlement van Kosovo op 17 februari eenzijdig heeft afgekondigd.
Doris Pack (Duitsland, EVP-ED) gaf aan dat de onafhankelijkheid van Kosovo onvermijdelijk was maar drukte haar bezorgdheid uit over de oplossing die was gevonden. Zij benadrukte dat deze oplossing "geen precedent is - het geval staat op zich". Hannes Swoboda (Oostenrijk, PES) had begrip voor "een collectief gevoel van verlies in Servië", maar "er werd geen andere oplossing gevonden".
Andere parlementsleden waren kritischer zoals Francis Wurtz (Frankrijk, EVL/NGL) die stelde: "Verscheidene lidstaten hebben de toekomstige geloofwaardigheid van de internationale wetgeving gevaarlijk verzwakt door hun steun voor de eenzijdige verklaring van onafhankelijkheid van een provincie van een soevereine lidstaat van de VN."
De Commissiaris voor Uitbreiding, Olli Rehn, zei: "Dit is een moeilijk moment voor Servië. De tijd is echter gekomen om de pagina om te draaien." De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken, Dimitrij Rupel, voegde hieraan toe: "De EU heeft Servië nodig en Servië heeft de EU nodig. Het is tijd voor een ware dialoog tussen de Serviërs en de Albanezen in Kosovo, tussen Servië en Kosovo en tussen Servië en de EU."
Er werd ook in een buitengewone vergadering van de Commissie Buitenlandse Zaken over Kosovo gesproken. De minister van Buitenlandse Zaken van Servië, Vuk Jeremi?, sprak in openhartige termen over de reactie van zijn overheid op de verklaring van onafhankelijkheid en de rol die door Europa wordt gespeeld. Lees het artikel over zijn bezoek via onderstaande link.
Een ander punt op de agenda was een verslag van Monica Frassoni (Italië, Groenen/EVA) over de controle op de toepassing van het Gemeenschapsrecht en inbreukprocedures. Op donderdag werd dit verslag aangenomen.
Laat in de avond werd er over het verslag van Françoise Castex (Frankrijk, PES) over de demografische toekomst van Europa gesproken. Het verslag behandelt het lage geboortecijfer en veranderende bevolkingspiramide van de EU en stelt verscheidene maatregelen voor om dit probleem te behandelen. Lees ook ons interview met Castex via de link hieronder. Het verslag werd op donderdag aangenomen.