Hoofd commissie Buitenlandse zaken, Jacek Saryusz-Wolski: De toekomst van Servië en Kosovo ligt in de EU
Onlangs werd in Servië de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden, die lijkt te zijn gewonnen door de pro-Europese kandidaat Boris Tadic. Wat betekent dit voor de relatie tussen Servië en de EU? Zal het uitroepen van de onafhankelijkheid van Kosovo deze relatie bemoeilijken? Europees Parlementslid Jacek Saryusz-Wolski (PL, Europese Volkspartij), hoofd van de commissie Buitenlandse zaken, geeft antwoord op onze vragen.
Volgens de voorlopige resultaten zal Boris Tadi? worden herkozen als president van Servië. Wat zijn uw gedachten over dit resultaat?
"Allereerst wil ik aangeven dat de verkiezingen zijn uitgevoerd volgens alle internationale normen en dat ze de vrije democratische wil van het volk hebben uitgedrukt. Vanuit EU-oogpunt is het goed nieuws te noemen: een onlangs herkozen president dat dezelfde Europese waarden deelt en de toekomst van Servië binnen de Europese familie ziet geeft perspectief voor het lidmaatschap van Servië, hopelijk in de niet al te verre toekomst. Dus we zijn optimistisch gestemd in dit stadium en kijken ernaar uit om samen te werken met de nieuwe president en zijn regering."
De EU-ministers besloten onlangs tot uitstel van de ondertekening van een stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO), dat wordt beschouwd als de eerste stap op weg naar het EU-lidmaatschap. Hoe ziet u de toekomst van de betrekkingen tussen Servië en de EU?
"De stabilisatie- en associatieovereenkomst is klaar voor ondertekening, er zijn slechts kleine bedenkingen in verband met de samenwerking van Servië met het Joegoslavië-tribunaal. Zodra deze twijfels verdwijnen kan er overgegaan worden tot het proces van ondertekening en vervolgens de uitvoering van de SAO. Ik zie de toekomst van Servië absoluut in de EU. De verkiezing van een president met de wil om toe te treden tot de EU betekent dat het Servische volk dit wil. Het gaat nu dus om technische kwesties, de afronding van de SAO, de uitvoering ervan en vervolgens het volwaardige lidmaatschap."
Denkt u dat de EU bereid is om Servië op te nemen?
"Ja, de EU is bereid Servië te absorberen, net als alle andere landen in de Westelijke Balkan, op voorwaarde dat er aan moeilijke en veeleisende voorwaarden is voldaan: de Kopenhagen criteria. Maar voordat we kunnen onderhandelen over het lidmaatschap moeten we eerst vrede en stabiliteit in de Westelijke Balkan bereiken."
De verkiezingsresultaten lijken aan te tonen dat de Serviërs diep verdeeld zijn over een mogelijke toekomst in de EU voor hun land. Hoe kan de EU hen voor zich winnen?
"Zodra de SAO is ondertekend en in de praktijk gebracht, zullen zowel de Commissie als het Parlement dit proces volgen. Wanneer de betrekkingen tussen Servië en de EU intenser zullen worden en het proces van de vooruitgang in gang is gezet zal de houding van de burgers van Servië zich waarschijnlijk steeds meer wenden in de richting van de EU-integratie."
Kosovo zal naar verwachting binnenkort de onafhankelijkheid uitroepen; hoe zal dit zijn invloed hebben op de betrekkingen tussen de EU en Servië?
"We weten dat Kosovo een zeer moeilijk en pijnlijk onderwerp is voor Servië, maar we zijn op zoek naar de integratie in de EU van de gehele Westelijke Balkan. Dus zodra al deze landen in deze regio deel uitmaken van de EU zullen alle grenzen daar verdwijnen. We kijken ernaar uit goede relaties in de gehele Westelijke Balkan te bereiken, met name tussen Servië en Kosovo. Wat nu belangrijk is, is dat bij een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring de erkenning van Kosovo door zoveel mogelijk lidstaten wordt gedeeld."
Zal Kosovo ooit toetreden tot de EU?
"Ik denk dat dit de toekomst van Kosovo is, op voorwaarde uiteraard dat het de wil van de burgers vormt. Hun toekomst ligt ook in de Europese Unie."