Grootmoefti van Syrië: We zijn verenigd in één beschaving
In een speech over de interculturele dialoog voor de leden van het Europees Parlement i benadrukte de Grootmoefti van Syrië, Ahmad Badr El Din El Hassoun, de waarde van beschaving als verenigende in plaats van scheidende kracht. Dr Hassoun was de eerste spreker in een serie van eminente en culturele leiders, die de formele vergadering van het Europees Parlement toespreken in 2008 (het Europese Jaar van de Interculturele Dialoog).
De Grootmoefti benadrukte dat 'er slechts één beschaving is in de wereld, de beschaving van de mensheid'. 'We werken allemaal aan één gezamenlijke beschaving, dus ik geloof niet in het conflict tussen de beschavingen'. Indien het conflict bestond, dan zou het een conflict van onwetendheid zijn.
Oorlogen zijn nooit heilig
Beschaving heeft geen geloof. Er is geen Islamitische, Christelijke of Joodse beschaving. Religie geeft een cultuur zijn morele waarden, maar het zijn de mensen die een beschaving maken. Religie is van god, beschaving is van de mensheid.
We moeten de kinderen leren, dat de mens heilig is, omdat de mens gemaakt is door de Schepper. Vervloekt is degene, die een mens vernietigt. Daarom bestaat er ook niet zoiets als een heilige oorlog. Een oorlog kan niet heilig zijn. Het is fout om religie te gebruiken om doden te rechtvaardigen.
Als we vrede willen, moeten we beginnen in het Midden-Oosten. Vrede tussen Israel en Palestina begint met het afbreken in plaats van het bouwen van muren. We moeten staten niet op geloof bouwen. Ik wil mijn geloof niet aan u opleggen. Geloof is een zaak tussen god en de individuele mens.
Over de rol van vrouwen zei de Grootmoefti dat ze in zijn land werden gewaardeerd en gerespecteerd, hoewel ze soms met onrechtvaardigheid worden geconfronteerd. Toch benadrukte hij dat vrouwen deelnemen aan alle activiteiten op alle niveaus van de samenleving.
Europa noemde hij een wonder, een symbool van vrede, wat de Berlijnse Muur heeft neer gehaald is één geworden zonder bloedvergieten. Het Europees Parlement zou voor ons model moeten staan. Dr Hassoun riep het Europees Parlement op een vergadering te beleggen in Damascus, dat dit jaar de culturele hoofdstad van de Arabische wereld is, om te laten zien dat de wereld één is.
President Pöttering ziet tolerantie als de hoeksteen van dialoog
In zijn inleidende speech, President Pöttering benadrukte dat vreedzame co-existentie tussen culturen en religies, zowel binnen de Unie als met landen overal ter wereld mogelijk en essentieel is. We moeten een intellectuele en culturele brug over de Middellandse Zee bouwen, die gebaseerd is op wederzijdse verrijking en gezamenlijke waarden. Tolerantie is essentieel voor interculturele dialoog. Maar tolerantie is geen onverschilligheid. Tolerantie betekent de verdediging van eigen meningen, luisteren naar anderen en het respecteren van de mening van anderen
Tenslotte zei de President, dat het feit dat de Grootmoefti vandaag vergezeld is door andere religieuze leiders toont aan dat de succesvolle co-existentie mogelijk is.
Datum: 15 januari 2008