EU-lidmaatschap Servië van de baan bij erkenning Kosovo

donderdag 27 december 2007

Den Haag (PDC) - Het Servische parlement heeft gisteren een resolutie aangenomen waarin staat dat Servië het EU-lidmaatschap zal weigeren als de Europese Unie i  Kosovo als een onafhankelijke staat erkent.

Volgens de resolutie, die is aangenomen met een ruime meerderheid van stemmen, moet elk akkoord dat Servië tekent de territoriale integriteit van Servië erkennen. Hieronder valt ook de provincie Kosovo die een integraal onderdeel van het land vormt.

Opmerkelijk is dat de tekst van de resolutie op een aantal punten onduidelijk en weinig concreet is. Zo wordt het Servische parlement opgeroepen 'concrete omvangrijke maatregelen' te nemen, terwijl de resolutie geen duidelijkheid verschaft over de vorm van deze maatregelen.

De Servische provincie Kosovo staat sinds 1999 onder toezicht en het bestuur van de Verenigde Naties. De resolutie stelt dan ook dat alleen de Veiligheidsraad i van de VN i over de toekomstige status van Kosovo mag beslissen. Verwacht wordt dat de Albanese Kosovaren begin volgend jaar de onafhankelijkheid van Kosovo uitroepen. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben al laten weten een onafhankelijk Kosovo te zullen erkennen.

Bron: de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, 27 december 2007.