Woensdag in de plenaire vergadering: ondertekening van het Handvest en Koning Abdullah II
Op woensdag werd het Handvest van de Grondrechten in het hemicycle ondertekend. Dit gebeurde precies één dag voor de ondertekening van het Hervormingsverdrag door de 27 EU i -leiders in Lissabon. Ondertekening van het Hervormingsverdag zal het Handvest volledige rechtsgeldigheid geven. Klimaatverandering, Schengen, antiterrorisme, Kosovo en het bestrijden van extremisme stonden ook op de agenda. Koning Abdullah van Jordanië sprak het hemicycle toe en vroeg steun voor vrede in het Midden-Oosten.
Inhoudsopgave van deze pagina:
De drie Voorzitters van de Instellingen ondertekenden het Handvest van de Grondrechten. EP i -voorzitter Hans-Gert Pöttering i sprak van een "heel gelukkige dag" voor de burgers van de Unie: "Wij vieren vandaag onze gemeenschappelijke waarden, de kern van onze Europese identiteit". De grote meerderheid van de parlementsleden gaven de ondertekeningsceremonie een staande ovatie. Te midden van het applaus ontstond wat rumoer toen een aantal eurosceptische parlementsleden "referendum" schreeuwden.
EP-Voorzitter Pöttering en de Voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso i, verwelkomden het feit dat het Handvest juridisch bindend zal zijn zodra het Hervormingsverdrag in werking treedt. Schendingen van het Handvest kunnen dan door het Europees Hof van Justitie i worden behandeld. De Portugese premier, José Sócrates, zei dat hij zich vereerd voelde dat zijn land aan een dergelijke gebeurtenis deelneemt.
Op donderdag zullen de EU-leiders in Lissabon een nieuw Hervormingsverdrag ondertekenen en op vrijdag zullen zij in Brussel een Europese Raad houden. Vooruitlopend op de top debatteerden de parlementsleden met vertegenwoordigers van het Portugese Voorzitterschap van de Raad en Commissievoorzitter Barroso over het creëren van arbeidsplaatsen, de uitbreiding van het Schengengebied, terrorismebestrijding, immigratie, de klimaatveranderingconferentie op Bali, Kosovo en de recente top EU-Afrika.
De parlementsleden waren verheugd dat het Hervormingsverdrag gauw zal worden getekend, inclusief de opneming van het Handvest, hierdoor wordt de democratie in de EU vergroot en gedeelde waarden van de lidstaten ondersteund. Sommige leden waarschuwden er echter voor dat burgers wel om meer Europa vragen maar dat dit niet noodzakelijkerwijs meer wetgeving betekent. Voor een uitgebreid verslag, klik op de link hieronder.
Koning Abdullah van Jordanië was in Straatsburg met een delegatie van belangrijke Jordanese parlementsleden om de leden van het Europees Parlement te spreken. Zijn boodschap aan hen was dat de recente vredesconferentie in Annapolis voor een "nieuw vonkje hoop" heeft gezorgd in het Midden-Oosten. Europa moet vredesonderhandelingen steunen. Hij definieerde dit als een "definitieve regeling, die tot een einde van het conflict en veiligheid voor zowel Palestina als Israël zal leiden en tot een soevereine, onafhankelijke en haalbare Palestijnse staat". Hij herinnerde de parlementsleden eraan dat "Europa een unieke ervaring heeft met herstel en verzoening na conflicten". De Koning beklemtoonde het belang van "tastbare resultaten" door het gebruik van handel en hulp om de levensomstandigheden te verbeteren, in het bijzonder voor Palestijnen.
EP-voorzitter Pöttering vertelde de Koning dat "wij in uw zoektocht naar vrede aan uw kant staan".
Na een verklaring van Commissaris Frattini, hielden de parlementsleden een debat over de stijging van extremisme zoals terroristenacties, maar ook racisme, vreemdelingenhaat, islamofobie en andere soorten van onverdraagzaamheid. De sprekers beklemtoonden het feit dat de EU zich geëngageerd heeft om onverdraagzaamheid te bestrijden met 2007 als het 'Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen' en 2008 als het 'Europees Jaar van de interculturele dialoog' en door mensenrechten,zoals die zijn vastgelegd in het Handvest, te eerbiedigen. De sprekers veroordeelden ook demonstraties van extremisme zoals bijvoorbeeld racisme tegen de Roma-minderheden.
Eerder op woensdag namen de parlementsleden een resolutie aan over manieren om terrorisme te bestrijden. In de resolutie worden onder andere de media verzocht om mensen te informeren over de gevaren van "haattoespraken" en om het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten een "duidelijk mandaat" te geven om extremistische groepen te onderzoeken.
De parlementsleden steunden een voorstel om de markt van Europa in reserve auto-onderdelen open te stellen. Dit betekent dat andere bedrijven dan motorfabrikanten autodelen mogen ontwerpen en verkopen en dit kan tot lagere prijzen voor consumenten leiden.
De parlementsleden keurden een niet-bindend rapport goed over de voorstellen van de Commissie voor de hervorming van de wijnbouwsector van de EU. Zij verzetten zich tegen een liberalisering van aanplantrechten in de wijnbouwsector. Als grootste producent en exporteur van wijn, zet de wijnindustrie van de EU miljoenen euro per jaar om en duizenden mensen werken in deze sector De leden verzetten zich tegen de liberalisering van aanplantrechten tegen 2014. Verder willen parlementsleden rooipremies (subsidies voor het rooien van wijnstokken) over een periode van drie jaar uitkeren in plaats van de voorgestelde vijf jaar, zodat boeren hier sneller mee kunnen beginnen.