Klimaatverandering: Bali-conferentie moet onderhandelingen op gang brengen en een stappenplan opstellen voor een nieuwe VN-overeenkomst

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 27 november 2007.

Op de VN i -conferentie over klimaatverandering, die van 3 tot en met 14 december zal plaatsvinden op Bali, moet Indonesië onderhandelingen op gang brengen over een brede en ambitieuze wereldwijde klimaatovereenkomst voor de periode na 2012, wanneer de eerste verbintenisperiode van het Protocol van Kyoto afloopt. Voor de Commissie i en de lidstaten van de EU i is dat de belangrijkste doelstelling na het alarmerende eindverslag van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) over de huidige en toekomstige klimaatverandering. Milieucommissaris Stavros Dimas i zal van 12 tot en met 14 december deelnemen aan de bijeenkomst op hoog niveau van de Bali-conferentie. Die zal worden voorafgegaan door een vergadering van de ministers van Handel op 8 en 9 december over de handelsgerelateerde aspecten van de klimaatverandering en van de ministers van Financiën op 10 en 11 december over de financiering van technologieën met een lage koolstofemissie.

Volgens Commissaris Dimas zijn de wetenschappelijke aanwijzingen voor de klimaatverandering die de IPCC heeft aangetoond, dwingend en alarmerend. Volgens hem is de enige verantwoorde reactie hierop het opdrijven van de mondiale inspanningen om de broeikasgasemissies te beperken. Daarom moeten op Bali, aldus de heer Dimas, de onderhandelingen over een ambitieuze mondiale en brede klimaatovereenkomst op gang worden gebracht en moet een stappenplan worden opgesteld dat de belangrijkste bestanddelen van een dergelijke overeenkomst bevat. Daarnaast moet volgens hem op de conferentie worden bepaald dat de onderhandelingen eind 2009 moeten worden afgerond.

De heer Dimas voegt hieraan toe dat de toekomstige overeenkomst ernaar moet streven om de mondiale temperatuurstijging tot maximaal 2°C boven het niveau van vóór de industrialisatie te beperken, zodat de meest verwoestende gevolgen van de klimaatverandering kunnen worden voorkomen. De Bali-conferentie biedt volgens Commissaris Dimas een uitstekende gelegenheid om een akkoord te bereiken over deze ambitieuze niveaus, die de komende twee jaar als leidraad kunnen dienen voor de onderhandelingen.

Op de EU-ministerraad Milieu van 30 oktober 2007 werd overeenstemming bereikt over de positie van de EU.

De EU stelt voor om in de klimaatovereenkomst voor de periode na 2012 acht "bouwstenen" op te nemen:

  • de mondiale temperatuurstijging beperken tot maximaal 2°C boven het niveau van vóór de industrialisatie. Om dit doel te bereiken, mogen de mondiale emissies de komende 10 tot 15 jaar niet verder stijgen en moeten zij vervolgens tegen 2050 dalen tot minstens 50% ten opzichte van de niveaus van 1990.
  • verdergaande verplichtingen tot absolute emissiereductie voor de ontwikkelingslanden. De EU stelt voor dat de ontwikkelingslanden hun emissies gezamenlijk verminderen met 30% tegen 2002 en met 60 tot 80% tegen 2050 ten opzichte van de niveaus van 1990. In afwachting van een overeenkomst terzake heeft de EU zich er autonoom toe verbonden haar eigen emissies met minstens 20% te verminderen tegen 2020. De Commissie zal begin 2008 een pakket wetgevende maatregelen voorstellen om deze doelstelling te bereiken.
  • het verder bevorderen van billijke en doeltreffende bijdragen door andere landen - vooral de snel opkomende economieën - om de emissie-intensiteit van hun economische groei te beperken.
  • het versterken en uitbreiden van de globale koolstofmarkt, onder meer aan de hand van innovatieve en verbeterde flexibele mechanismen. Het EU-emissiehandelssysteem (EU ETS) bewijst dat de koolstofmarkt werkt.
  • een intensievere samenwerking inzake OeO en de benutting van technologieën met een lage koolstofemissie;
  • het opvoeren van de inspanningen ter aanpassing aan de klimaatverandering. Een versterkte samenwerking is nodig om de onvermijdelijke gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, in het bijzonder om de armste en meest kwetsbare landen te helpen.
  • het aanpakken van emissies van de internationale luchtvaart en het zeevervoer. In de EU is al sprake over de opneming van de luchtvaart in de EU ETS.
  • het beperken van de door ontbossing veroorzaakte emissies, die goed zijn voor tot 20% van de wereldwijde CO 2-emissies.

Twee jaar geleden begonnen de besprekingen over de maatregelen die na 2012 tegen de klimaatverandering moeten worden getroffen en de EU is van mening dat het hoog tijd wordt om dat proces om te zetten in concrete onderhandelingen over een nieuwe mondiale overeenkomst.

Een aspect van die besprekingen betreft de informele dialoog over samenwerkingsacties op lange termijn tussen de 192 partijen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC). Deze dialoog zal officieel aflopen op Bali en de EU wil dat er een onderhandelingproces op zal volgen waarin alle bouwstenen van een toekomstige overeenkomst aan bod komen. Parallel daarmee houden de 176 partijen bij het Protocol van Kyoto besprekingen over nieuwe emissiereductiedoelstellingen voor de industrielanden, die in de plaats zullen treden van de doelstellingen voor 2008-2012.

De vergadering van de ministers van Handel op 8 en 9 december vormt een belangrijke gelegenheid om handelsgerelateerde klimaatkwesties te behandelen die zich over verschillende terreinen uitstrekken. Tijdens de vergadering van de ministers van Financiën op 10 en 11 december zal de aandacht worden gevestigd op verschillende mogelijkheden om mondiale investeringen in technologieën met een lage koolstofemissie te verschuiven en te verhogen. De EU verbindt zich ertoe meer inspanningen te leveren om de nodige kredieten te mobiliseren, onder meer door de uitbreiding van de mondiale koolstofmarkt en instrumenten als het Wereldfonds voor energie-efficiëntie en vernieuwbare energie (GEEREF).

De Commissie zal tevens haar initiatief promoten om een wereldwijd bondgenootschap tegen klimaatverandering te vormen met de armste ontwikkelingslanden. Zij zullen de effecten van de klimaatverandering immers het meest voelen, maar beschikken over de minste capaciteiten om ermee om te gaan (zie IP/07/1352 ).

Achtergrond

Op Bali wordt de dertiende Conferentie van de partijen (COP-13) bij het UNFCCC en de derde bijeenkomst van de partijen bij het Protocol van Kyoto (COP/MOP-3) gehouden.

Tijdens de bijeenkomst op hoog niveau zal de EU worden vertegenwoordigd door de 'Trojka', bestaande uit de Portugese minister van Milieu Francisco Nunes Correia, de Sloveense minister van Milieu Janez Podobnik en Commissaris Dimas.

Voor meer informatie: