Verkiezingen in Kosovo: volgens de normen, maar tegenvallende opkomst
Terwijl de onderhandelingen over de toekomstige status van Kosovo voortduren, werden ongeveer 1,5 miljoen kiezers gevraagd hun stem te laten gelden in de parlementaire en gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo op 17 november 2007. hebben de verkiezingen te lijden gehad onder de spanningen tussen de Kosovaarse Albanezen en de Serviërs? Een delegatie van het EP bestaande uit zes leden was aanwezig om de verkiezingen waar te nemen, waarbij ze spraken van een "alarmerend lage opkomst."
De provincie Kosovo maakt formeel nog altijd deel uit van Servië, maar wordt sinds 1999 in feite bestuurd door de Verenigde Naties. De bevolking in Kosovo werd afgelopen zaterdag gevraagd hun stem uit te brengen in de verkiezingen voor het 130 zetels tellende parlement en voor dertig nieuwe gemeenteraden en burgemeesters in meer dan 2200 stemkantoren. Ongeveer 25 partijen hebben deelgenomen aan de verkiezingen, waarvan een groot deel bestaat uit de minderheden in het gebied.
De verkiezingen vonden plaats in een tijd van onderhandelingen tussen Servische vertegenwoordigers en die van etnische Albanese Kosovaren over de toekomstige status van Kosovo. Deze onderhandelingen zullen op 10 december eindigen. De Albanese bevolking, die 90% van de provincie uitmaakt, is overwegend voorstander van een onafhankelijk Kosovo. Belgrado acht de huidige verkiezingen als een stap in de richting van onafhankelijkheid en heeft dus de Serviërs in Kosovo (tussen de 100.000 en 120.000) opgeroepen de verkiezingen te boycotten.
"Alarmerend lage opkomst"
Een delegatie van zes leden van het Europees Parlement bracht een bezoek aan Kosovo van 15 tot en met 18 november. Onder leiding van het Duitse Parlementslid Doris Pack (Europese Volkspartij) behoorden zij tot de ongeveer 150 waarnemers onder het toezicht van de Raad van Europa. Er waren eveneens meer dan 25.000 lokale waarnemers aanwezig.
Volgens Doris Pack voldeden de verkiezingen aan de internationale normen: "Het probleem was echter dat de Serviërs aangespoord werden om niet te stemmen. Ook waren er in de regio's waar ze de meerderheid vormen slechts enkele stembureaus te vinden, die bovendien in een zeer slechte staat verkeerden. Maar het feit dat minder dan 1% van de Serviërs schijnt te hebben gestemd was te verwachten."
Wat Pack "alarmerend" vindt is "de lage opkomst van de andere bevolkingsgroep, de Albanezen." Dit schrijft ze toe aan twee factoren: "Er bestaat teleurstelling onder de mensen als gevolg van het harde dagelijkse leven. Ook bestaat er het probleem van corrupte politici en de nog onduidelijke status van Kosovo. Zolang de regering niet de totale macht heeft bestaan er problemen die alleen opgelost kunnen worden met een definitieve status."
Verkiezingen leiden waarschijnlijk tot coalitie
De Democratische Partij van Kosovo (PDK), geleid door Hashim Thaci, en de Liga van Democratisch Kosovo (LDK) van president Fatmir Sejdiu strijden om de 100 Albanese zetels, waarbij de PDK de winnaar lijkt te zijn geworden. De resterende 20 zetels zijn bestemd voor de Servische en niet-Albanese minderheden. De opkomst wordt geschat op tussen de 40 en 45 procent.
Het parlement zal belast worden met de taak van het kiezen van een regering voor de regio. De definitieve uitslag zal eind november bekend worden. Het is gezien de voorlopige uitslag het meest waarschijnlijk dat de partijen PDK en LDK een coalitie zullen gaan vormen. De EP-delegatie heeft alle partijen en politieke leiders opgeroepen de resultaten van de verkiezingen te respecteren.
Definitieve status voor Kosovo
Pack verklaart "optimistisch te zijn over een definitieve regeling in Kosovo", hoewel zij het betreurt dat "veel mensen de valse overtuiging hebben dat op 10 december alles zal worden besloten." Pack is er echter van overtuigd dat na de presidentsverkiezingen in Servië van januari volgend jaar er een oplossing wat betreft een definitieve status is bereikt."
Volgens de voorzitster van de betrekkingen met de landen van Zuidoost-Europa is "het plan van Martti Ahtisaari voor voorwaardelijke onafhankelijkheid de enige oplossing." Pack: "Het Europees Parlement heeft voor dit VN-plan gestemd in maart van dit jaar. Maar ik wil onderstrepen dat er eenheid tussen de 27 EU-lidstaten moet bestaan. We moeten niet verdeeld zijn over deze kwestie."