Persbericht van de Europese Rekenkamer over het beheer van het programma CARDS door de Commissie

Met dank overgenomen van Europese Rekenkamer i, gepubliceerd op donderdag 4 oktober 2007.

ECA/07/15

Luxemburg, 4 oktober 2007

Persbericht van de Europese Rekenkamer betreffende Speciaal verslag nr. 5/2007 over het beheer van het programma CARDS door de Commissie [1]

In het jaar 2000 bracht de verordening betreffende "communautaire bijstand voor wederopbouw, ontwikkeling en stabilisatie" (CARDS) de verschillende rechtsgrondslagen voor de bijstand van de Europese Unie i aan de westelijke Balkan in één enkele rechtsgrondslag samen. In de periode 2000-2006 had het CARDS-programma hoofdzakelijk tot doel een duurzame en met de EU verenigbare hervorming te bevorderen, de stabiliteit te consolideren en de regio dichter bij de Europese Unie te brengen. Een andere doelstelling was, de westelijke Balkanstaten en entiteiten meer verantwoordelijkheid te laten nemen ten aanzien van het stabilisatie- en associatieproces. Het programma CARDS kreeg een budget van meer dan 5 000 miljoen euro toegewezen. In 2007 werd het CARDS-programma vervangen door het nieuwe instrument voor pretoetredingssteun. Onder het CARDS-programma vallende projecten zullen echter nog een aantal jaren worden uitgevoerd.

De Rekenkamer i controleerde het CARDS-programma om tot een oordeel te komen over de doeltreffendheid van het beheer door de Commissie, gelet op de doelstellingen van het programma. De Rekenkamer onderzocht de beheerssystemen en een steekproef van meer dan 30 projecten in Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Kosovo en Servië.

De conclusie van de Rekenkamer luidt dat de Commissie erin geslaagd is ervoor te zorgen dat de steun snel werd verleend, hoewel dit soms ten koste ging van de capaciteit van de begunstigde landen om van de steun te profiteren. De twee belangrijkste beheersmethoden die de Commissie hanteert - verzelfstandigde delegaties en het Europees Bureau voor Wederopbouw (EAR) - waren over het algemeen doeltreffend en geschikt voor het verlenen van de steun.

Bovendien is de Commissie er met haar beheer van het CARDS-programma grotendeels in geslaagd bij te dragen tot de stabilisatie en wederopbouw van de begunstigde landen. De bijstand was echter minder doeltreffend wat het verbeteren van de bestuurlijke capaciteit aangaat; dit is te wijten aan het feit dat er aanvankelijk weinig aandacht was voor de institutionele opbouw en dat de begunstigde landen onvoldoende opnamecapaciteit hadden voor de verleende steun. De strategische begeleiding door de Commissie van het beheer van het programma was erg algemeen. Dit voldeed voor de fase van wederopbouw, maar niet voor het bereiken van de doelstellingen op het gebied van de institutionele opbouw, die een grotere uitdaging vormden.

Hoewel de Commissie eigen inbreng en verantwoordelijkheid van begunstigde landen als een prioriteit beschouwde, volgde zij geen consequente aanpak om dit doel te bereiken en werd de realisatie ervan niet bevorderd door de gehanteerde beheersmethoden.

De Rekenkamer beveelt de Commissie aan haar strategische begeleiding te verbeteren, ervoor te zorgen dat bij het uitvoeringstempo ten volle rekening wordt gehouden met de opnamecapaciteit van de begunstigden, een doeltreffende strategie uit te werken om de eigen inbreng en verantwoordelijkheid van de begunstigde landen te waarborgen, en beste praktijken voor toezicht en evaluatie op grotere schaal in te voeren.

Speciaal verslag nr. 5/2007:

http://www.eca.europa.eu/audit_reports/special_reports/docs/2007/rs05_07nl.pdf

Europese Rekenkamer, Communicatie en verslagen

Voorlichtingsdienst

12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxemburg

Tel.: (+352) 4398 45224- Fax: (+352) 4398 46224

e-mail: euraud@eca.europa.eu

 

[1] Dit persbericht wil slechts een samenvatting geven. Het door de Rekenkamer vastgestelde speciaal verslag is beschikbaar op haar internetsite ( http://www.eca.europa.eu ) en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie, serie C, verschijnen.