Concentraties: Commissie keurt voorgenomen verwerving van Orange Netherlands door T-Mobile goed
De Europese Commissie i heeft in het kader van de EU-concentratieverordening toestemming verleend voor de verwerving van het telecombedrijf Orange Netherlands door T-Mobile Netherlands, dat onderdeel is van de groep Deutsche Telekom. Volgens de Commissie vormt de transactie geen significante belemmering voor de effectieve mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan.
T-Mobile Netherlands is een Nederlandse mobiel-netwerkexploitant onder uiteindelijke zeggenschap van Deutsche Telekom waarvan de mobiele tak T-Mobile International zich op de markt voor mobiele telecommunicatie in West- en Midden-Europa en de Verenigde Staten richt.
Orange Nederland N.V. en Orange Nederland Breedband B.V., samen Orange Netherlands, en nu nog eigendom van France Télécom, zijn Nederlandse telecombedrijven. Orange Nederland N.V. is als mobiel-netwerkexploitant gespecialiseerd in mobiele dienstverlening voor kleinhandel en zakelijke klanten en heeft een nationaal netwerk dat 99,9% van de Nederlandse bevolking dekt. Orange Nederland Breedband B.V. is gespecialiseerd in breedbanddiensten, waaronder snelle internetdiensten en Voice over IP.
In het kader van de voorgenomen transactie zou T-Mobile de uitsluitende zeggenschap verwerven over Orange Nederland N.V. en Orange Nederland Breedband B.V. Na de concentratie zou T-Mobile de op één na grootste exploitant worden qua aantal abonnees en de op twee na grootste qua inkomsten. Marktleider qua inkomsten en aantal abonnees blijft KPN. De nieuwe entiteit zou een even sterke marktspeler worden als Vodafone.
De Commissie heeft de gevolgen van de concentratie voor de verschillende klein- en groothandelsmarkten op het gebied van mobiele telefonie onderzocht. Daarbij kwam zij tot de bevinding dat Orange op de Nederlandse kleinhandelsmarkt voor mobiele telefonie geen bijzonder agressieve concurrent is. Na de concentratie zullen KPN en Vodafone en de virtuele mobiel-netwerkexploitanten en dienstverleners, die aanzienlijke druk op de prijzen uitoefenen, met het nieuwe bedrijf blijven concurreren. De Commissie concludeert om die reden dat de voorgenomen concentratie geen bedreiging zou vormen voor de concurrentie op de kleinhandelsmarkt voor mobiele telefonie.
Op groothandelsniveau heeft de Commissie de markt zorgvuldig geanalyseerd op toegang en gespreksopbouw in openbare mobiele telefoonnetwerken, dat wil zeggen de markt voor de verkoop van gespreksminuten door mobiel-netwerkexploitanten aan virtuele mobiel-netwerkexploitanten en dienstverleners.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat alle drie de netwerkexploitanten voldoende bereik en reservecapaciteit zouden hebben en dat de prikkels voor hen om toegang te verlenen tot hun netwerken niet zouden veranderen. De Commissie concludeert dan ook dat virtuele mobiel-netwerkexploitanten en dienstverleners na de concentratie tegen competitieve voorwaarden toegang blijven hebben tot gesprekscapaciteit.
Meer informatie over deze zaak zal te vinden zijn op:
http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m94.html#m_4748