Interview met Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2007.

De persdienst van het Europees Parlement gaat tot aan de verkiezingen in 2009 in gesprek met de Nederlandse en Vlaamse europarlementariërs. Dit keer is de beurt aan Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Sinds wanneer bent u lid van het EP?

Sinds 20 juli 2004 ben ik lid van het Europees Parlement, namens de VVD (ALDE-fractie).

Wat deed u hiervoor?

In 1995 maakte ik voor het eerst kennis met de Europese instellingen. Ik kon toen aan de slag bij de Europese Commissie, Directoraat Generaal Uitbreiding. In 1998 ben ik vervolgens, namens de Europese Commissie, uitgezonden naar Riga, Letland. Daar heb ik in rap tempo `on the spot' kennisgemaakt met de problemen maar ook voordelen van de op handen zijnde uitbreiding. Hierna vond ik het tijd om de private sector te verkennen en in het jaar 2000 ben ik als subsidieadviseur aan de slag gegaan bij KPMG te Amstelveen. Ruim 2 jaar later besloot ik een eerste voorzichtige invulling te geven aan mijn politieke ambities. Tot medio 2004 was ik werkzaam als politiek assistent van het college van B&W te Amsterdam. 

Waar houdt u zich in het Parlement mee bezig?

Namens de ALDE ben ik lid van de parlementaire commissie Vervoer (TRAN) en de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE).

TRAN houdt zich zo'n beetje bezig met alle dossiers gerelateerd aan vervoer over de weg, het water, het spoor en door de lucht. In LIBE focus ik me vooral op asiel en migratie (legaal & illegaal). Ook de fundamentele rechten van de mens hebben mijn speciale aandacht.

Daarnaast ben ik lid van de delegaties voor betrekkingen met Turkije, Rusland en de landen van Zuidoost-Europa. Bovendien houd ik me bezig met Wit-Rusland en probeer ik permanente aandacht te krijgen voor de dictatoriale situatie aldaar.

Ook ben ik lid van de tijdelijke commissie Klimaatverandering. Het doel van deze tijdelijke commissie is om het proces van klimaatverandering, en de maatregelen die op Europees niveau kunnen worden genomen, vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.

Wat vindt u het boeiendste van uw werk als europarlementariër?

Geen dag is hetzelfde. Verenigd in diversiteit en dus steeds weer op zoek naar de gemeenschappelijke deler om er allemaal beter van te worden. Je hoeft geen eurofiel te zijn om het belang van Europa in te zien. Europa is het antwoord (of beter: kan het antwoord zijn) op een aantal grote vraagstukken. Het is buitengewoon interessant om onderdeel te zijn van dit proces. De permanente afweging tussen nationale deelbelangen (waarbij het sentiment vaak de boventoon voert) en het grote Europese belang (waarvan het de bedoeling is dat we er allemaal beter van worden) is een enorme uitdaging.

Wat vindt u minder boeiend of zelfs vervelend?

Ik vind het tenenkrommend als bepaalde mensen (en dan met name nationale politici) naar Europa verwijzen alsof het ergens op Mars ligt. Europese politiek is al heel lang binnenlandse politiek, maar dat lijkt anno 2007 nog niet tot iedereen te zijn doorgedrongen. 'Angstpolitiek' is dé trend, maar brengt ons werkelijk helemaal nergens. Verder ben ik erg veel van huis. Niet altijd even leuk voor het gezinsleven. De maandelijkse verplichting om naar Straatsburg af te reizen behoort dan ook zeker niet tot mijn favorieten.

Met welke dossiers bent u nu bezig? Wanneer worden zij door de parlementaire commissie en het voltallige Parlement behandeld?

Ik ben op dit moment met vele dossiers bezig, waaronder:

  • opname van de luchtvaart in het verhandelbare systeem van emissierechten (plenaire stemming volgt vermoedelijk in oktober of november);
  • vervoer van gevaarlijke goederen over land (plenaire stemming vindt plaats medio juli);
  • veiligheid van weginfrastructuur (plenaire stemming vindt plaats medio juli);
  • het openstellen van de postmarkt (plenaire stemming volgt vermoedelijk in september);
  • de Europese terugkeerprocedure voor illegale migranten (plenaire stemming vindt vermoedelijk in juli plaats);
  • de bescherming van Europese kritieke infrastructuur (plenaire stemming vindt plaats in september).

Actualiteit: Wat verwacht u van de nieuwe Franse president Sarkozy?

Sarkozy lijkt een meer liberale koers te willen varen. En dat wordt tijd. Ik verwacht daar dus veel van. Frankrijk heeft een belangrijke stem in Europa en het zou Sarkozy sieren als hij de vooruitgang weer weet te stimuleren (in plaats van tegen te houden zoals de afgelopen jaren het geval is geweest). Verder vermoed ik dat Sarkozy zich niet onbetuigd zal laten in het debat rond de toetreding van Turkije

 

REF.: 20070521IPR06895