Interview met europarlementslid Emine Bozkurt

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 14 december 2006.

De persdienst van het Europees Parlement gaat tot aan de verkiezingen in 2009 in gesprek met de Nederlandse en Vlaamse europarlementariërs. Dit keer is de beurt aan Emine BOZKURT (PvdA).

Sinds wanneer bent u lid van het EP? Wat deed u hiervoor?

Sinds juli 2004, daarvoor werkte ik onder meer als persvoorlichter en consultant bij organisaties als Radar Advies, de Nederlandse Moslim Omroep en het Rathenau Instituut.

Waar houdt u zich in het Parlement mee bezig?

Sociale zaken en werkgelegenheid, vrouwenrechten, Turkije, cultuur en onderwijs. Mijn centrale thema is strijden tégen discriminatie en racisme en vóór gelijke kansen voor iedereen.

Wat vindt u het boeiendste van uw werk als europarlementariër?

Zien dat je via de Europese politiek echt veranderingen kan bewerkstelligen als je je ergens voor inzet. Ik ben bijvoorbeeld rapporteur vrouwenrechten in Turkije voor het Europees Parlement. Daarbij merk ik dat het onderwerp nu een prominente plaats op de agenda heeft gekregen, zowel in Turkije als in Europa. Je ziet dat er concreet wat in de maatschappij verandert. Dat hoor ik ook regelmatig terug van de vrouwenrechtenorganisaties daar waarmee ik nauwe contacten onderhoud.

Ook in de aanpak van het racisme in het voetbal kan Europa het verschil maken. Begin van dit jaar nam ik het initiatief voor een resolutie om dit afschuwelijke probleem strenger aan te pakken. Ik kreeg daarvoor overweldigende steun van mijn collega's in het Parlement waardoor het een officiële parlementsresolutie werd. Twee dagen later kondigde de FIFA aan dat ze haar reglementen zou veranderen om voortaan strenger te straffen. Ook de Europese voetbalbond heeft haar regels aangepast. Kijk, daar doe je het voor!

Wat vindt u minder boeiend of zelfs vervelend?

Stroperigheid en bureaucratie.

Met welke dossiers bent u nu bezig? Wanneer worden zij door de parlementaire commissie en het voltallige Parlement behandeld?

Vrouwenrechten in Turkije (commissie december, plenaire januari), Coördinatie Sociale Zekerheid (Annex XI) (nog niet bekend), Temporary Agency Workers (nog niet bekend).

Waarom zijn deze dossiers belangrijk?

De positie van vrouwen in Turkije wordt aanzienlijk verbeterd door de Turkse hervormingen op de weg naar lidmaatschap van de EU. Coördinatie van sociale zekerheidssystemen is wezenlijk voor mensen die over grenzen heen werken en leven. En dat uitzendkrachten recht hebben op een betere positie, spreekt voor zichzelf.

Actualiteit: Op 4 en 5 december is in het Europees Parlement een 'parlementair forum' gehouden waarbij europarlementariërs met hun nationale collega's de toekomst van Europa bespraken. Hoe ziet u die toekomst? Moet er een Europees grondwettelijk verdrag komen?

Alleen samen hebben we een toekomst, Nederland en Frankrijk moeten aangeven wat ze nu willen met de Europese Unie. Op basis van nieuwe voorstellen moeten we kijken hoe we verder gaan. Het moet geen poging zijn om weer met de oude 'grondwetsvoorstellen' terug te komen. Die zijn niet voor niets afgestemd door de Nederlanders en de Fransen.

 

REF.: 20061214IPR01551