Interview met europarlementslid Thijs Berman
De persdienst van het Europees Parlement gaat tot aan de verkiezingen in 2009 in gesprek met de Nederlandse en Vlaamse europarlementariërs. Dit keer is de beurt aan Thijs BERMAN (PvdA, in het EP onderdeel van de PES-fractie).
Sinds wanneer bent u lid van het EP? Wat deed u hiervoor?
Ik ben lid sinds 2004. Daarvoor was ik journalist, correspondent in Parijs en Moskou. Ik presenteerde TV- en radioprogramma's en schreef in weekbladen. Van oorsprong ben ik ontwikkelingspsycholoog.
Waar houdt u zich in het Parlement mee bezig?
Landbouw, regionale ontwikkeling, verzoekschriftencommissie, Oekraïne, persvrijheid.
Wat vindt u het boeiendste van uw werk als europarlementariër?
-
1.Nadenken over beleid waar zoveel mogelijk mensen iets aan hebben en waarmee ik hoop dat het Grote Doel dichterbij komt: een rechtvaardige, sociale en duurzame globalisering. De EU is daarbij een belangrijk instrument, maar geen doel op zich.
-
2.Groepen ontmoeten, debatteren voor een zaal.
Wat vindt u minder boeiend of zelfs vervelend?
Vervelend? Te vaak ver van mijn gezin zijn. Minder boeiend: de antwoorden van de Europese Commissie op vragen die ik stel. De vragen zijn meestal op de actualiteit gebaseerd en zo precies en helder mogelijk, de antwoorden komen maanden later en zijn meestal tot in het absurde voorzichtig en nietszeggend.
Met welke dossiers bent u nu bezig? Wanneer worden zij door de parlementaire commissie en het voltallige Parlement behandeld?
Landbouw. Ik ben nu bezig met de hervorming van de wijnmarktordening (daarover wordt begin volgend jaar beslist), met nadenken over de hervorming van de markt van groente en fruit (idem). Dit staat in het kader van de hervormingen van het landbouwbeleid die wat mij (en de PvdA) betreft nog wel verder mogen gaan. In 2008 komt er een nieuwe mid-term review, dan is er kans op verdergaande stappen.
Regionale ontwikkeling. Nederland heeft de regels niet goed uitgevoerd in de laatste jaren. Toch hadden we zelf strenge regels geëist, om fraude te voorkomen. Nu dreigen er terugvorderboetes. Daar ben ik hard mee bezig, om te proberen om de gevolgen van de fouten van onze regering niet op de hoofden van mensen in de provincies neer te laten komen.
Persvrijheid. Anna Politkovskaya is vermoord in Moskou (7 oktober 2006). Zij was een kritische onderzoeksverslaggever, vooral in Tsjetsjenië. Ik kende haar en ben nu bezig om te zoeken naar instrumenten waarmee de EU en de lidstaten de onafhankelijke media kunnen ondersteunen. Vorige week was ik vier dagen in Moskou om erover te praten.
Waarom zijn deze dossiers belangrijk?
Belastinggeld moet efficiënt worden uitgegeven. Landbouwsubsidies zijn nog te vaak onrechtvaardig en inefficiënt. Persvrijheid is een hoeksteen van de democratie.
Actualiteit: mag volgens u de spreekwoordelijke "Poolse loodgieter" zijn diensten aanbieden in heel de EU? Tegen welke voorwaarden?
Ja, de Poolse loodgieter is van harte welkom. Tegen arbeidsvoorwaarden van het land waar hij of zij komt werken. Anders worden werknemers tegen elkaar uitgespeeld en daar heeft niemand wat aan.
REF.: 20061114IPR12707 |
|