José Sócrates: "Een sterker Europa voor een betere wereld"
José Sócrates, de premier van Portugal, vertegenwoordigt zijn land als voorzitter van de EU sinds 1 juli 2007. Op woensdag presenteerde hij in het Europees Parlement zijn plannen voor de komende zes maanden. Bovenaan de agenda staat een nieuw hervormingsverdrag dat de overeenkomst die door de Duitse Bondskanselier Angela Merkel werd bemiddeld in Brussel vorige maand tot leven doet komen. De doelstelling: "Een sterker Europa voor een betere wereld."
Sócrates heeft eerder de eisen van een voorzitterschap van de EU ervaren, als minister van Milieu tijdens het laatste Portugese voorzitterschap van 2000. Sindsdien stond hij als minister voor Jeugd en Sport voor andere Europese uitdagingen, zoals het medeorganiseren van het Europees Kampioenschap voetbal in 2004.
Prioriteiten: hervormingsverdrag, moderniseren van de economie, sterker Europa
De in Porto geboren ingenieur zal de komende zes maanden samenwerken met de voorzitter van de Commissie, zijn landgenoot José Manuel Barroso, en EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering. Pöttering liet woensdag daarbij weten dat er volop vertrouwen in Sócrates bestaat en dat "als Sócrates slaagt, de gehele EU zal slagen." In zijn toespraak aan het Parlement beschreef Sócrates zijn visie voor de komende maanden.
De Portugese premier gaf een aantal belangrijke punten aan die als prioriteiten voor het huidige voorzitterschap gelden:
-
-Het hervormingsverdrag; een ontwerpverdrag zou op 23 juli klaar moeten zijn waarna het op de EU-top van 18-19 oktober moet worden aangenomen
-
-Het moderniseren van de economie; de Lissabonstrategie zou een "nieuwe cyclus" moeten ingaan waarbij het concurrentievermogen van de EU moet worden verbeterd
-
-"Een sterker Europa in de wereld"
Wat betreft de ratificatie van het verdrag liet Sócrates weten dat "parlementaire ratificatie in een representieve democratie legitiem is." Volgens Sócrates is het echter aan de lidstaten te beslissen om het verdrag als referendum aan het volk voor te leggen of niet, een kwestie waar verschillende lidstaten het nog niet over eens zijn.
Belangrijke rol voor het EP
Sócrates bedankte het Europees Parlement voor een "consistente en constructieve positie" en gaf aan verheugd te zijn door "de steun van het Parlement", dat volgens hem een belangrijke rol speelt in de toekomst van de EU. Ook liet Sócrates weten tevreden te zijn dat het EP middels drie leden zal zijn vertegenwoordigd op de Intergouvernementele Conferentie. Volgens Sócrates is het verder van belang "een duidelijk signaal af te geven aan de burgers in de wereld dat wij deze crisis kunnen beëindigen."
Wat betreft de naam voor het nieuwe verdrag, dat logischerwijze zal worden omgedoopt in het verdrag van Lissabon, liet Sócrates weten dat het logisch is dat in de lijn van de traditie een verdrag wordt vernoemd naar de stad waarin het is afgesloten, maar dat "wij eerst een verdrag moeten hebben, pas dan kunnen we een naam ervoor vinden."
Op de persconferentie in het Parlement liet Sócrates weten dat "de wereld verwacht dat Europa een sterke aanwezigheid toont. Een sterk Europa is nodig voor een betere wereld." Daarbij wees Sócrates op een noodzakelijke dialoog met Afrika om de welvaart daar te stimuleren en de kwesties klimaatverandering en de vermindering van de emissies van CO2. Ook liet Sócrates weten dat het immigratiebeleid zou moeten worden gebaseerd op het gevecht tegen illegale immigratie en gecoördineerd zou moeten worden met de landen van herkomst. "We zouden geen 27 nationale benaderingen moeten hebben, we moeten een integrale benadering bewerkstelligen."