Bulgarije voor het eerst naar stembus voor Europese verkiezingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 mei 2007.

Op zondag 20 mei 2007, slechts vijf maanden na de toetreding tot de EU, zal Bulgarije zijn allereerste Europese verkiezingen houden om 18 leden voor het Europese Parlement te kiezen. Zij zullen twee jaar dienen tot de volgende verkiezingen voor het Parlement, die in alle lidstaten zullen plaatsvinden in juni 2009. De nieuwe leden van het Europees Parlement zullen in het EP worden ontvangen tijdens de opening van eerstvolgende zitting in juni.

"Dit is een zeer belangrijke datum voor de Bulgaarse bevolking, verkiezingen staan immers centraal in een democratie", zo liet de voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering een maand geleden op deze website weten. Pöttering: "Zelf ben ik een Europees Parlementslid sinds 1979 en heb ik zes directe verkiezingen meegemaakt. Ik zou alle Bulgaarse burgers willen uitnodigen om aan deze belangrijke verkiezingen deel te nemen."

Over het algemeen is het mandaat van de leden van het Europees Parlement vijf jaar. De laatste verkiezingen vonden plaats in 2004 en waren de zesde van hun soort. Hoewel in het vooruitzicht gesteld door het Verdrag van Rome in 1957, vergde de eerste directe verkiezing voor het Parlement meer dan 20 jaar om tot stand te komen; deze vonden in 1979 voor het eerst plaats.

Het huidige Parlement is in zitting sinds 2004, waarbij het al opvallende wetten heeft aangenomen zoals de EU-Dienstenrichtlijn die de lidstaten verplicht tot het vrijgeven van hun dienstenmarkt en het opzetten van het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA), met het bijbehorende systeem REACH voor de registratie, evaluatie en toelating van chemicaliën.

Hoewel Bulgarije en Roemenië, die beiden op 1 januari 2007 toetraden tot de EU, nog geen Europese verkiezingen hebben gehouden, hebben ze sinds hun toetreding wel leden van het Europees Parlement kunnen afvaardigen. Er werden namelijk 18 Bulgaarse en 35 Roemeense 'tijdelijke' leden van het Parlement benoemd, aangewezen door de nationale parlementen (de meesten van hen waren 'waarnemers' in het EP vanaf eind 2005). Het toetredingsverdrag van de EU voor Bulgarije en Roemenië bepaalt dat de twee landen verkiezingen voor leden van het EP moeten organiseren vóór eind 2007. De verkiezingen in Roemenië zullen dan ook plaatsvinden in de herfst.

De resultaten van de Bulgaarse Parlementsverkiezingen zullen op 23 mei bekend zijn. De officiële publicatie van de lijst van de 18 verkozen leden voor het Europees Parlement volgt op 25 mei.